VIA CARPATIA - CLEAN! - FMP-E 2001/4.1/015

 

 

Interreg

 

A PROJEKT BEMUTATÁSA

 

CLEAN! - KÖRNYEZETÜNK VÉDELME A JÖVŐ SZÁMÁRA

Projekt címe: Környezetünk védelme a jövő számára - CLEAN!

Projekt azonosító száma: FMP-E/2001/

Kedvezményezett: ENEREA Észak-Alföldi Regionális Energia Ügynökség Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság               

Támogatás összege:  57 569,75 €

ERFA Hozzájárulás:   48 934,29 €

A projekt zárása: 2021.12.31.

 

CLEAN! - KÖRNYEZETÜNK VÉDELME A JÖVŐ SZÁMÁRA

 

A projekt célja határtérségben működő Szabolcs-Szatmár-Bereg és Kassa megyei szervezetek közötti együttműködés erősítése környezetvédelmi területen; a változó természeti környezet jövőbeli kihívásainak és az emberi tevékenység negatív hatásainak enyhítése érdekében a környezettudatosság erősítése és elősegítése iskolás kortól kezdve a felnőtt lakosság és környezetvédelmi szervezetek bevonásával.


További cél a magas, aktív társadalmi részvétel elérése a határon átnyúló tevékenységek esetében: közös, játékos szemléletformáló rendezvények, vetélkedő és fesztivál megvalósítása a gyerekek számára, ismeretterjesztő konferenciák és kiállítások szervezése a felnőtt lakosság részére. A hosszútávú cél egy élhetőbb lakókörnyezet kialakítása és fenntartása a helyi lakosság bevonásával.
Számos környezeti probléma az emberi tevékenység negatív következménye, amelyeket az oktatás és a tudatosság növelésével el lehetne kerülni, ezért a projekt célul tűzi ki a környezeti szemléletformálást.


A projekt céljai illeszkednek az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program céljaihoz és a 4-es prioritáshoz (Közintézmények és a határtérségben élő emberek határon átnyúló együttműködésének javítása). Az iskolások és lakosság körében szervezett közös szemléletformálási tevékenységek (szemétszedés, vetélkedő) által nő a határon átnyúló tevékenységekben való társadalmi részvétel, nő a tevékenységek iránt az érdeklődés. A közösen megvalósított tevékenységek közelebb hozzák egymáshoz a határtérségben élő lakosságot, elsősorban a fiatalokat és családjaikat, javul a kölcsönös megértés és a kétnyelvűség színvonala. A projektpartnerek között hosszútávú, fenntartható együttműködés jön létre - elsősorban a közös környezeti szemléletformálás és oktatás területén.

 

A projekt partnerei:

Vezető kedvezményezett: ENEREA Észak-Alföldi Regionális Energia Ügynökség Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság    www.enerea.eu

Kedvezményezett: Vidék Debrőd Község (Szlovákia) www.debrad.sk

 

A megvalósítás időszaka: 2021. június 1. – 2021. december 31.


A projekt teljes költségvetése 57 569,75 €, melyből:

- az elnyert támogatás (Európai Regionális Fejlesztési Alap) 48 934,29 €, a teljes
költségvetés 85%-a, - az önrész 8 635,46 €.

Az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program honlapja: www.skhu.eu

A Via Carpatia EGTC honlapja: www.viacarpatia-spf.eu

 

A cikk tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.