A Zöld Otthon lakáshitel jóval olcsóbb a banki átlagnál - MNB Pénzügyi sarok
2021. 10. 05.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pénzügyi sarok rovatában ma az alábbi kérdésre keressük a választ a jegybank szakértőitől: „Végre össze tudtuk gyűjteni a pénz egy részét lakásépítésre. Hallottunk az MNB új olcsó lakáshiteléről is, de nem tudjuk, milyen „zöld" feltételeknek kell megfelelni az építésnél? Szükség van-e pl. gyermekvállalásra is?" (H. Máté, Kerekegyháza). Válaszol Binder István, az MNB felügyeleti szóvivője.

Az MNB 200 milliárd forintot különített el induló NHP Zöld Otthon Programjára (NHP ZOP). Ennek keretében lakossági ügyfélként akár 70 millió forintnyi jelzáloghitelt is felvehetünk lakásépítésre vagy új építésű lakás megvásárlására. A hitel kamata a legfeljebb 25 éves futamidő végéig fix, maximum 2,5 százalék lehet. A zöld lakáshitelt a programban részt vevő bankoknál igényelhetjük, nem közvetlenül az MNB-nél.A HITELINTÉZETEK SZÁMÁRA A JEGYBANK 0 SZÁZALÉKOS KAMATTAL BIZTOSÍTJA A REFINANSZÍROZÁSI FORRÁST.

Szerződéskötésre a program október 4-i indulása után van lehetőség, de a gyakorlatban a banki termék-, informatikai és értékesítési fejlesztések miatt lehetséges, hogy egyes piaci szereplőknél csak később válik majd elérhetővé a konstrukció. Érdemes ezért az indulás konkrét időpontjára több banknál is rákérdezni!

A hitelfelvétel feltétele:
LEGALÁBB BB ENERGETIKAI BESOROLÁSÚ INGATLANT ÉPÍTSÜNK VAGY VÁSÁROLJUNK. TOVÁBBÁ AZ ENERGETIKAI TANÚSÍTÓ ÁLTAL SZÁMÍTOTT ÖSSZESÍTETT ENERGETIKAI JELLEMZŐ ÉRTÉKE ÉVENTE LEGFELJEBB 90 KILOWATTÓRA LEHET A LAKÁS EGY NÉGYZETMÉTERÉRE SZÁMÍTVA.

Az NHP Zöld Otthon Programban támasztott energetikai elvárások egyáltalán nem túlzóak: az előírások alapján ugyanis jövő év június 30-tól az MNB hitelétől függetlenül is csak BB energetikai besorolású ingatlanokra lehet használatba vételi engedélyt kiadni Magyarországon, és már jelenleg is sok olyan ingatlan épül, ami az energetikai jellemző értékére vonatkozó feltételnek is megfelel.

Családpolitikai elvárás – így pl. gyermekvállalás – nem feltétele a zöld lakáshitelnek, azonban az adósnak a vásárolt ingatlanba be kell költöznie, tehát kizárólag lakhatási célú vásárlás finanszírozható. Továbbá természetesen meg kell felelni a túlzott eladósodástól védő adósságfék-szabályoknak, illetve a banki hitelbírálat feltételeinek is. Előbbi szerint, ha az adós(ok) nettó jövedelme legfeljebb havi 500 ezer forint, akkor a havi törlesztőrészlet ennek maximum a fele, efölötti jövedelemnél pedig legfeljebb 60 százaléka lehet (az esetlegesen már meglévő egyéb hitel(ek) törlesztőrészletei természetesen hozzáadandók az új hitel törlesztéséhez). A hitelösszeg pedig legfeljebb az ingatlan értékének 80 százalékát érheti el, de a bankok egyes esetekben ennél alacsonyabb értéket finanszíroznak. A zöld otthon hitelekre vonatkozó fontosabb tudnivalók megtalálhatók a hivatalos weboldalon.

A BANKOK MAI ÁTLAGOS PIACI LAKÁSHITEL KAMATAI ÉVI 4-5 SZÁZALÉK KÖRÜLIEK, TEHÁT AZ NHP ZOP HITEL EZEKHEZ KÉPEST JÓVAL OLCSÓBB LESZ.Ha például egy 60 millió forint értékű budapesti ingatlant vásárolunk 20 százalék önerő mellett, akkor 25 éves futamidőre vetítve az eddigi piaci 250 ezer forintos törlesztőrészlet helyett csak havi 210 ezer forintot kell majd fizetnünk. Ha pedig egy 30 millió forintos vidéki lakóházat építenénk és ugyanennyi időre adósodnánk el azonos önerővel, akkor nem 120 ezer, hanem csak 100 ezer forint lesz majd a havi törlesztőrészletünk.

Jóllehet az energiahatékony lakás ára a használt vagy kevésbé korszerű ingatlanénál magasabb, a kedvezőbb kamatozású NHP ZOP hitel az építéshez, illetve a vásárláshoz kapcsolódó kiadásokat jelentősen mérsékli. Ráadásul otthonunk energiafelhasználásának költségei hosszú távon jóval alacsonyabbak lesznek majd.

Miniszteri bejelentés szerint a kormány egy meghatározott összeghatárig kamattámogatást (CSOK) kíván biztosítani az NHP ZOP finanszírozást igénybe vevő többgyermekes adósok részére, ami tovább csökkenti az amúgy is alacsony kamatot. A kedvező kamatozású NHP ZOP lakáshitellel és a CSOK-kamattámogatás kihasználásával jelentős összeget spórolhatunk meg ügyfélként a jelenlegi lakáshitelekhez képest. Így már igazán érdemes „zöld lakásban" gondolkodni.

válaszolt Binder István, az MNB felügyeleti szóvivője

Kép forrása: SHUTTERSTOCK

Forrás: https://www.origo.hu/