A napelemes rendszerek népszerűségét semmi sem tudja beárnyékolni
2021. 04. 21.

Az E.ON Hungária online felmérésében részt vevő 1500 válaszadó kétharmada szeretne otthonába napelemes rendszert, mivel környezettudatos és megtérülő megoldásnak tartja azt, a további eredmények szerint a válaszadók több mint fele támogatással vagy hitelből szeretné megvalósítani a beruházást – derül ki a cégcsoport MTI-hez eljuttatott közleményéből.

Fontos a szakértelem és a megbízhatóság

A napelemes rendszer telepítésén gondolkodók 58 százaléka tartja megtérülőnek a beruházást, és reméli hosszabb távon, hogy csökkentheti vagy akár teljesen lenullázhatja majd az áramköltségét. Az eddigi tapasztalatok alapján egy 25-30 négyzetméter árnyékmentes tetőfelületre elhelyezett rendszer nagyjából képes fedezni egy átlagos magyar háztartás egész éves villamosenergia-fogyasztását. Mint arról már korábban mi is beszámoltunk, a napelemes rendszereket legalább 25 éves élettartamra tervezik, ezért kulcsfontosságú, hogy annak alkotórészei - mindenekelőtt a napelem modulok - legalább 25 évig jól teljesítsenek, egy átlagos beruházás 7-9 év alatt megtérül, és évtizedekig tud megfelelően működni, ha a minőségi szempontokat már a napelemgyártó kiválasztásánál figyelembe vesszük.

Nem csak a fiatalokat vonzzák a napelemek

A válaszadók 55 százalékának a gazdaságosság mellett fontos szempont a fenntartható jövő és a környezettudatosság is, míg 23 százalékuk a jelenleg rendelkezésre álló támogatások miatt gondolkodik napelem telepítésében a közeljövőben. A felmérés adatai szerint

„minden korosztály nyitott arra, hogy napelemmel fedezze áramfogyasztásának egy részét, nem csak a zöld témák iránt fogékony fiatalok."

Az 55 évesnél idősebb válaszadók 48 százaléka tervez napelemet.

Napelem? Támogatással!

A napelemmel már rendelkezők 61 százaléka önerőből finanszírozta a telepítést, és csak 21 százalékuk vett igénybe hitelt, 15 százalékuk támogatást. Ezek az arányok a jövőben jelentősen átrendeződhetnek, a tervezők 58 százaléka ugyanis támogatás vagy kedvező hitel igénybevételét fontolgatja a beruházáshoz.

Kevesen tudják, de a gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatás ugyan 2022. december 31-ig még igényelhető, de a napelemes rendszerek telepítésének szempontjából a következő félév kulcsfontosságú, hiszen azokra a napelemes rendszerekre, amelyek esetén a villamosenergia-vásárlási szerződés 2021. július 1-je előtt kerül megkötésre, még a szaldós elszámolás vonatkozik, aki ezután szerzi meg az engedélyeket, az már a bruttó elszámolás hatálya alá fog esni.

 

NRGreport | Forrás: MTI