Átfogó és tudományosan megalapozott rendszer létrehozása az üvegházhatást okozó gázok ellenőrzésére

Összefoglaló:

Az üvegházhatású gázok mennyiségi paramétereinek pontosabb meghatározását, valamint megbecslését támogató módszerek és technológiák fejlesztése.

Célok:

A szén-dioxid, a metán és a nitrogén-oxid légköri koncentrációja az utóbbi 800 000 év viszonylatában példa nélküli szintre emelkedett. Csak a szén-dioxid önmagában 40%-os növekedést mutat az iparosodást megelőző időszakhoz képest, köszönhetően a fosszilis üzemanyagok felhasználásából eredő emissziónak, illetve a földhasználati változásoknak. A globális felmelegedés korlátok közé szorítása egyebek mellett azon is múlik, hogy milyen pontosan vagyunk képesek megbecsülni az üvegházhatású gázok kibocsátásának mértékét. A földi klímarendszerre hatást gyakorló szén-nitrogén körforgásra vonatkozó ismereteink napjainkban is hiányosak. Ezért alapvető fontosságú, hogy ezen jelentős üvegházhatású gázok mennyiségi paramétereit pontosabban lehessen meghatározni, valamint hogy olyan módszerek és technológiák fejlesztésére kerüljön sor, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a legnagyobb kibocsátók esetében pontosan lehessen megbecsülni, illetve igazolni a szén-dioxid, metán és nitrogén-oxid kibocsátásának mértékét.

A tervezett tevékenységeknek a légkörben jelenlevő szén-dioxid, metán, valamint nitrogén-oxid mennyiségének sokkal pontosabb meghatározását kell előmozdítaniuk Európa területén, regionális vagy kontinentális léptékben, mindezt a legkorszerűbb módszerek, modellek és eszközök alkalmazásával, a megfigyelő hálózatok (felszíni vagy műholdas) szolgáltatta adatok felhasználásával.

Végrehajtó ügynökség: Research Executive Agency (REA)
Pályázati azonosító: SC5-04-2017
Státusz: nyitott
Határidő: 2017.03.07.
Keretösszeg: 43 000 000 EUR
Támogatási forma: Vissza nem térítendő
Támogatási intenzitás: 100%

Kedvezményezett:

Kutatóközpont (kutatóhely, egyetemi kutatóközpont), Nagyvállalat, Mikro-, kis- és középvállalkozás, Non-profit szervezet (civil szervezet), Non-profit szervezet (állami fenntartású intézmény), Egyházi jogi szervezet, Egyéb gazdasági társaság (pl. szociális szövetkezet)

Konzorciumi előírás:

A konzorcium tagjai minimum három különböző EU tagországból vagy csatlakozott országból érkezzenek.

Forrás: http://palyazatokmagyarul.eu/competition/detail/647

Eseménynaptár


Strict Standards: Declaration of JevDate::toSql() should be compatible with JDate::toSql($local = false, JDatabase $dbo = NULL) in /home/clkkmb/public_html/components/com_jevents/libraries/jevdate.php on line 16
Előző hónap Július 2018 Következő hónap
H K Sz Cs P Szo V
week 26 1
week 27 2 3 4 5 6 7 8
week 28 9 10 11 12 13 14 15
week 29 16 17 18 19 20 21 22
week 30 23 24 25 26 27 28 29
week 31 30 31

A fenntartható fejlődés problémái képekben

Ön itt van: PályázatokPályázati lehetőségekÁtfogó és tudományosan megalapozott rendszer létrehozása az üvegházhatást okozó gázok ellenőrzésére