Üzenet
  • Failed loading XML...

Magunkról

Észak-Alföldi Regionális Energia Ügynökség

Az Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács mint számos regionális fejlesztés kezdeményezője felismerte azt a tényt, hogy az Észak-alföldi régió adottságai kiválóak a megújuló energiaforrások területén, kiemelten biomassza, geotermikus energia, valamint nap-, és szélenergia hasznosíthatósága terén kedvezőek a lehetőségek. Az adottságok jobb kihasználását, a nemzetközi tapasztalatok hatékonyabb átvételét, promóciós és képzési programok megvalósítását egy regionális energia ügynökség nagymértékben elő tudja segíteni. A célkitűzések elérése érdekében 2007. évben pályázat benyújtására került sor az Intelligens Energia- Európa Programra, az Észak-Alföldi Regionális Energia Ügynökség létrehozására.

A pályázat pozitív döntésének eredményeképpen hazánkban először és egyedüli kezdeményezésként lehetősége nyílt arra, hogy EU-s támogatással és egyéb támogató szervezetek bevonásával létrehozza az Észak-Alföldi Regionális Energia Ügynökséget, mint önálló jogi személyiséggel rendelkező nonprofit társaságot. 2009. március 6-án, az ÉARFT 45 %-os tulajdonosi többséggel megalapította az ENEREA Észak-Alföldi Regionális Energia Ügynökség Nonprofit Kft-t, mely 2009. május 14-én bejegyzésre került.

Intézményünk létrehozását az adottságok jobb kihasználása mellett az az Európai Uniós előírás hívta életre, mely szerint a jelenlegi kb. 5,3 %-ról 2020-ig 13 %-ra kell növelni a hazai energiafelhasználáson belül a megújuló energiaforrások arányát. Stratégiai prioritásként kezelendő a megújuló energiák abszolút felhasználásának és arányának növelése, tekintettel arra, hogy hazánk energia-felhasználásában részarányuk jelenleg alacsony, emellett a fosszilis energiahordozó-készlet és -termelés is korlátozott, így az ország importfüggősége nagyon magas.

Az Ügynökség működésének célja alapvetően az energiahatékonyság elősegítése, az energiaforrások racionális felhasználásának támogatása, az új és megújuló energiaforrások alkalmazásának előmozdítása, illetve az energiadiverzifikáció támogatása az Észak-Alföldi régióban.

Tevékenységünk elsősorban az energiahatékonyság, a megújuló erőforrások, a klímavédelem, és az energiapolitika területeire összpontosul. A megújuló energiaforrások és az energiahatékonyság jelentik a jövő energetikai rendszerének alapját. Annak érdekében, hogy a döntéshozók érintett köre, a gazdasági szereplők és a társadalom minél hamarabb felismerje az „alternatív” energiaforrások hasznát és alkalmazásukban rejlő lehetőségeket, az Energia Ügynökség programokat szervez és együttműködik más szervezetekkel, szakmai szövetségekkel, energiahatékonysági és megújuló energia iparban tevékenykedő cégekkel. E célkitűzés keretében kiállításokon és konferenciákon mutatkozik be az intézmény, energetikai projekteket, demonstratív rendezvényeket, kerekasztal-beszélgetéseket kezdeményez.

Projektjeinkkel, rendezvényeinkkel, tanácsadási tevékenységünkkel, képzésekkel és széles körű kommunikációval az a célunk, hogy elérjük: mind az energiát termelők, mind a felhasználók, vagy éppen a döntéshozók másként viszonyuljanak az energia felhasználáshoz. Szűkös készleteink ésszerű alkalmazása, vagy az energiapazarló fogyasztási szokások megváltoztatása, mind-mind része a megoldásoknak, melyet intézményünk munkájával támogat.

Az ENEREA célkitűzéseinek elérése érdekében az alábbi tevékenységeket végzi:

- energiatervezés (felmérések, helyzetelemzések, regionális energia stratégia elkészítése)
- szektorális tevékenységek (promóciók, szakmai workshopok, információs napok szervezése, fenntartható energia megoldások ajánlása meghatározott célcsoportok számára),
- horizontális tevékenységek (szaktanácsadás, képzések, „Energia kávéház” működtetése, energiadíj, energiamarketing, pályázatok készítése és menedzsmentje),
 - kapacitásépítés, együttműködések kialakítása (energia ügynökségekkel kapcsolatfelvétel és tapasztalatcsere, ’good practice’ felkutatása, nemzetközi és regionális szintű kapcsolatrendszer működtetése, közös projektekben való részvétel),
- kommunikáció és disszemináció (tájékoztatás, honlap működtetése, hírlevél, energia magazin, tájékoztató brosúrák készítése).

Bízunk benne, hogy felkeltettük érdeklődését az energiaracionalizálás területén, illetve Ön és intézménye is szerepet vállal a jövőben a környezeti fenntarthatóság érdekében a megújuló energiaforrások alkalmazásával!

Orosz Róbert
ügyvezető

Elérhetőségeink

Nyíregyházi Egyetem 

4400 Nyíregyháza
Sóstói út 31/B., ’A’ épület, III. emelet, 347-és 350. szoba
Telefon: 06 42/599-400; 2816-os mellék
Fax: 06 42/999-635
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Munkatársaink

Orosz Róbert
ügyvezető
Email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Misku Viktória
projektmenedzser
Email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Pataki Imre Tamás

nemzetközi projektmenedzser
Email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Varga-Czine Beatrix
projektmenedzser
Email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Eseménynaptár

Előző hónap Április 2020 Következő hónap
H K Sz Cs P Szo V
week 14 1 2 3 4 5
week 15 6 7 8 9 10 11 12
week 16 13 14 15 16 17 18 19
week 17 20 21 22 23 24 25 26
week 18 27 28 29 30

A fenntartható fejlődés problémái képekben

Hírek

Ön itt van: Magunkról