Levegőtisztító járda Spanyolországban

Spanyolországban légtisztító utcakővel igyekeznek élhetőbbé tenni a nagyvárost, az eddigi tapasztalatok pozitívak.

A levegő minőségének javítása az egyik legnagyobb kihívás, és ezzel a problémával minden európai nagyváros szembesül. A cél: minimalizálni az éghajlatváltozás okozta levegőszennyezettség egészségre gyakorolt káros hatásait.

Az egyik ilyen kezdeményezés a spanyol nagyvárosban, Valenciában érhető tetten: a város egyik legforgalmasabb utcáját az innovatív Light2Cat eljárást alkalmazó kövezettel borították. Az új, zöld megoldás ereje a betonba kevert, úgynevezett fotokatalitikus cementben rejlik, mely a nap fényével reakcióba lépve képes elnyelni a mérgező nitrogén oxidjait, sőt néhány más, a levegőben keringő szerves vegyületet is magába szív.

Földhöz ragadt szennyezés

A Light2Cat egy brit, német, svéd, dán és spanyol uniós konszern közös projektje, a fotokatalitikus cementet a Dán Műszaki Egyetem kutatói kísérletezték és fejlesztették ki. Az innováció lényege, hogy a titán-dioxiddal kezelt cementnek hála a környezetszennyező anyagok a kövezethez tapadnak, amiket aztán egy egyszerű locsolás vagy esőzés könnyedén eltávolít.

A burkolat hatékonyságát Valencia önkormányzatának egyik alapítványa, az InnDEA vizsgálta, és megállapította, hogy az új kövezet a nitrogén-monoxid 72 százalékát képes megkötni, és sikerült a levegő nitrogén-dioxid szintjét is 30 százalékkal csökkenteni. A kiváló eredményekre reagálva a valenciai városvezetés reményét fejezte ki, miszerint egy napon a város össze járdáját ezzel az utcakővel borítják majd, és ezzel a fenntartható városok egyik követendő példájává léphetnek elő.

Óriás levegőtisztítók

Az egyetlen dolog, ami árnyékot vet a Light2Cat sikerére, az az, hogy a fotokatalitikus cement egyelőre csak UV fény hatására aktiválódik, látható fény hatására nem, emiatt pedig az éghajlati körülményektől nagyban függ a hatékonysága. A kutatócsoport azonban már keresi a megoldást arra, hogy kevésbé napos éghajlaton, vagy akár beltéri környezetben is jól alkalmazható legyen a megoldás.

A hosszú távú cél az, hogy a fenntartható és egyben költséghatékony eljárást az épített környezetben is felhasználhassák, és a Light2Cat betonnal épített házak, épületek mint “óriás levegőtisztítók” lehessenek jelen a városokban.

Forrás: energiatakarekos.hu

Eseménynaptár


Strict Standards: Declaration of JevDate::toSql() should be compatible with JDate::toSql($local = false, JDatabase $dbo = NULL) in /home/clkkmb/public_html/components/com_jevents/libraries/jevdate.php on line 16
Előző hónap December 2018 Következő hónap
H K Sz Cs P Szo V
week 48 1 2
week 49 3 4 5 6 7 8 9
week 50 10 11 12 13 14 15 16
week 51 17 18 19 20 21 22 23
week 52 24 25 26 27 28 29 30
week 1 31