A homok titkai

A homokban keletkezett hő a legújabb alternatív energiatárolási és energiatermelési módszer, melyet Olaszországban már sikerrel alkalmaznak is.

Mindenki, aki járt már mezítláb egy forró nyári napon a tengerparti homokban, tudja, hogy a nap és a homok kombinációjából bizony nem kevés hő keletkezik. Adta hát magát a kérdés, hogy mi lenne, ha ezt a hőt kihasználnák energiatermelési célokra? Hiszen a Nap energiáját hasznosító, innovatív megoldás sem károsanyag-kibocsátással, sem pedig jelentős üzemeltetési költségekkel nem jár.

Hatékony és olcsó

Az eljárás, amit már az Egyesült Arab Emirátusokban és Olaszországban is előszeretettel használnak, nem ugyanaz, mint a hagyományos napelemes rendszerek esetében. A módszer – mellyel a lehető legolcsóbban és leghatékonyabban képesek eltárolni a Nap energiájából nyert – azon alapul, hogy a sivatagi homok kvarc- és karbonát-részecskéi magukba szívják és eltárolják a hőenergiát. Az olaszok a forró homokot nem csak tárolási célból, hanem energiatermelési célból is felhasználják – az így előállított energia akár egy kisebb méretű város energiaigényét is fedezheti.

Kicsi a bors, de erős

A titok nyitja a homok különösen jó hőelnyelő és hőtároló képessége, ami négyszer jobb, mint a vízé, továbbá a magas kvarctartalma révén is kiváló hővezető és hőtároló. A tengerparti és a sivatagos környezet pedig jócskán biztosítja a kellő mennyiséget ahhoz, hogy mind az Egyesült Arab Emirátusokban, mind pedig Olaszországban felhasználhassák a szemcsés anyagot energetikai célokra.

Óriási biznisz

Az olasz Mario Magaldinak épp a tengerparton sétálva jött az ötlet, hogy vállalata tevékenységei közé – amely eddig főleg a fosszilis alapú energiatermelésre korlátozódott – a homok kiemelkedő hőtartó képességét kihasználva a hőenergia-tárolást és a hőalapú energiatermelést is felvegye. Az ötlet mára egy 10 millió eurós befektetéssé és projektté vált.

Éjszaka is működik

Az olaszok módszere egyébként roppant egyszerű: a napfényt tükrökkel irányítják koncentráltan a homokra. A felforrósodott homokot aztán gőztermelésre használják fel, amely működésbe hozza a turbinákat, melyek végül elektromos energiát termelnek. Egy ilyen egység – lévén, hogy éjjel is működik – képes ellátni egy kisváros teljes energiaigényét. A vállalat által használt 270 tonnányi homok ugyanis a napsütéses időszak után hat órával is képes még a gőztermeléshez elegendő mennyiségű hőt leadni.

Forrás: energiatakarekos.hu

Eseménynaptár


Strict Standards: Declaration of JevDate::toSql() should be compatible with JDate::toSql($local = false, JDatabase $dbo = NULL) in /home/clkkmb/public_html/components/com_jevents/libraries/jevdate.php on line 16
Előző hónap Június 2018 Következő hónap
H K Sz Cs P Szo V
week 22 1 2 3
week 23 4 5 6 7 8 9 10
week 24 11 12 13 14 15 16 17
week 25 18 19 20 21 22 23 24
week 26 25 26 27 28 29 30