Újabb geotermikus nagyberuházás jöhet Győr környékén

Geotermikus energia kinyerésére lehet pályázni Győr környékén, az állami bányakoncessziót az illetékes minisztérium írta ki.

Győrben eddig sem volt ismeretlen a geotermikus lehetőségek kiaknázása, hiszen az Audi-gyár fűtését, valamint 25 ezer győri, távfűtéssel bíró lakás energiaellátását is a termálvízből nyert energia biztosítja.

Továbbá Győrhöz közel, Bőnyben található Magyarország második legnagyobb kapacitású geotermikus energiaellátó-központja, melyet tavaly novemberben adtak át, és ahol a PannErgy fúrta a kutakat.

Bányakoncesszió

A közelmúltban tíz magyarországi területre jelentek meg új, nyilvános bányászati koncessziós pályázati felhívások. A lehetséges befektetők a következőkre pályázhatnak: Bázakerettye, Bucs, Heves, Jászárokszállás, Kőrösladány, Mezőtúr, Okány-nyugat, Zala-Kelet és Zala-Nyugat térségben szénhidrogén kutatására, Győr területén pedig geotermikus energia kutatására, kinyerésére és hasznosítására.

Szeptemberben pályázhatnak

A koncessziós engedélyt az állam vagy az önkormányzat nyújthatja: törvényben meghatározott tevékenységek – jelen esetben a szénhidrogén és a geotermikus energia kitermelése – gyakorlásának jogát engedi át díj ellenében, határozott idejű szerződés keretében. Közben a jogosultaknak időben és területileg is korlátozott piaci monopóliumot biztosít.

A pályázatokat 2016. szeptember 27-én és szeptember 28-án, személyesen lehet benyújtani, elbírálásuk a benyújtást követő 3 hónapon belül várható. A geotermikus koncesszió a szerződés hatálybalépésétől számított 35 évig tart, és egyszeri alkalommal meghosszabbítható.

A koncessziós díj legkisebb nettó összege 45 millió forint, míg a pályázaton való részvétel díja 1,5 millió forint, s emellett a pályázóknak 15 millió forintos pályázati biztosítékot is le kell tennie. A szerződés alapján fizetendő bányajáradék legkisebb mértéke 2 százalék.

A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: energiatakarekos.hu

Eseménynaptár


Strict Standards: Declaration of JevDate::toSql() should be compatible with JDate::toSql($local = false, JDatabase $dbo = NULL) in /home/clkkmb/public_html/components/com_jevents/libraries/jevdate.php on line 16
Előző hónap Április 2018 Következő hónap
H K Sz Cs P Szo V
week 13 1
week 14 2 3 4 5 6 7 8
week 15 9 10 11 12 13 14 15
week 16 16 17 18 19 20 21 22
week 17 23 24 25 26 27 28 29
week 18 30