Üzenet
  • Failed loading XML...

Esély Otthon: 180 milliós otthon- és munkahelyteremtő program indul Vásárosnaményban

Vásárosnamény – A vidéki fiatalok otthonteremtését és családalapítását segíti elő 66 településen az összesen 11 milliárd forint összértékű Esély otthon elnevezésű program – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szerdán sajtótájékoztatón a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vásárosnaményban.

A projektmegnyitó kezdetén a város első embere, Filep Sándor köszöntötte a jelenlévőket, majd köszönte meg a most kezdődő projekt kivitelezésében segédkezők áldozatos munkáját.

Beszédét követően az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, Novák Katalin köszöntötte a jelenlevőket. Novák Katalin elmondta, az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretében megvalósuló pályázat célja, hogy a szülőföldjüktől elszármazott 18 és 35 év közötti fiatalokat visszavonzza szülőhelyükre, illetve még ott élők számára boldogulási lehetőséget kínáljon.  A felhívásra a háromezer és húszezer lakos közötti települések jelentkezhetnek, a pályázó önkormányzatok és konzorciumok 50 millió és 200 millió forint közötti támogatást nyerhetnek el. A programban hangsúlyos szerepet kap az otthonteremtés, a projekt segítségével a helyhatóságok felújíthatják és átalakíthatják ingatlanjaikat a kedvezményezett fiatalok számára, akiket a munkavállalás érdekében képzésekkel és tanfolyamokkal is segítenek – tette hozzá az államtitkár. Novák Katalin hangsúlyozta, az otthon- és a munkahelyteremtés mellett a közösségteremtést is támogatja a pályázat. Azok tudnak ezen a pályázaton részt venni, akik támogatottként a munka és az otthon biztosítása fejében hajlandóak építeni a helyi közösségeket, mivel ez a kulcsa a hosszú távon erős vidéknek – fogalmazott az államtitkár. A 2017 elején indított program keretösszege eredetileg 10 milliárd forint volt, ezt azonban a nagy érdeklődés miatt egymilliárd forinttal emelték – tette hozzá Novák Katalin. A vásárosnaményi programrészben 180 millió forintot használhat fel az önkormányzat. A beregi kisváros honlapján olvasható pályázati kiírás szerint 16 kedvezményezett számára három meglévő lakást újítanak fel, valamint öt új lakást építenek az előírt minimális felszereltséggel. A program a tervek szerint 2021-ben fejeződik be. –írja az MTI.

Az államtitkár szavait követően a térség országgyűlési képviselője, dr. Tilki Attila vette át a szót, aki jelen projekt korábbi fehérgyarmati polgármestersége alatti megvalósulásról és annak sikerességéről is beszélt.

Az országgyűlési képviselő szavai után az Észak-alföldi Regionális Energia Ügynökség (ENEREA) ügyvezetője, Insticei Zoltán mutatta be a „Gólyafészek – Vásárosnamény fiataljainak helyben maradásáért” névre hallgató helyi projektet.

Itt megtudhattuk, hogy a projekt maga a fiatalok lakhatási körülményeinek javítását és kedvezményes, önálló lakhatási lehetőségek biztosítását tűzte ki céljául. Emellett helyi lehetőségekre épülő, (ön)foglalkoztatást célzó programok valósulnak meg, alkalmazkodva a helyi sajátosságokhoz, adottságokhoz, igényekhez, valamint támogatva egyedi eszközök(ösztönzők) révén, hogy maradjanak helyben a helyi fiatalok.

A rendezvényt követően a város első emberét, Filep Sándort kértük, hogy értékelje a projektnyitó rendezvényt és annak városra gyakorolt hatását.

Forrás: beregihirek.hu

 

Eseménynaptár

Előző hónap Február 2020 Következő hónap
H K Sz Cs P Szo V
week 5 1 2
week 6 3 4 5 6 7 8 9
week 7 10 11 12 13 14 15 16
week 8 17 18 19 20 21 22 23
week 9 24 25 26 27 28 29

Hírek