Különleges eszközt alkalmaznak a klímaváltozás elleni harcban

A légköri szén-dioxidot kivonó technológia tesztüzeme kezdődött meg Izlandon; a svájci székhelyű Climeworks eljárásában az atmoszférából kivont üvegházhatású gázt a föld alatt tárolják. A ventillátorokkal és szűrőkkel a berendezésen átmozgatott levegőből kivont szén-dioxidot vízben oldva tárolnák, mintegy 1000 méter mélységben, ahol a szén a bazaltos kőzettel reagálva szilárd ásványi formát vesz fel. A projektet a svájci társaság a Reykjavik Energy-vel partnerségben valósítja meg. Az izlandi társaság a hellisheidi geotermikus erőművében keletkezett szén-dioxidot már 2007 óta juttatja a mélybe, és tapasztalataik szerint a szén zöme két évnél rövidebb idő alatt szilárd halmazállapotot vesz fel, ami "évszázadokkal gyorsabb" az előzetesen vártnál - mondja Edda Sif Aradottir, a Reykjavik Energy projektmenedzsere.

Különleges fegyvert vetnek be a klímaváltozás elleni harcban

Forrás: Climeworks


A technológia egyelőre nem alkalmas a tömeges alkalmazásra, a Climeworks eleinte évente mindössze 50 tonna légköri szén-dioxid kivonását tervezi, ami nagyjából egy egyesült államokbeli család éves kibocsátásának felel meg. A projekt célja azonban éppen az, hogy a jövőben az eljárás a légköri szén-dioxid nagyobb léptékben történő kivonására is alkalmas legyen - nyilatkozta a Climeworks alapító-igazgatója, Jan Wurzbacher. Ezzel együtt a költségek süllyedését, és ahogyan a globális felmelegedés fokozódik, a támogatások emelkedését is valószínűsítik a projekt résztvevői. Az EU által is támogatott projekt konkrét költségeit ugyan nem közölték, azonban minden egyes kivont tonna szén-dioxid földalatti tárolása több száz dollárba kerül.

A szkeptikus vélemények szerint, kérdéses, hogy az ehhez hasonló exotikus mérnöki megoldások valaha is valóban életképes megoldássá váljanak, és ehelyett inkább fák ültetésében, illetve az üvegházgáz-kibocsátás csökkentésében látják a klímaváltozás elleni fellépés kulcsát.

 

Forrás: Portfolio.hu

(Cleantechnica)

Eseménynaptár

Előző hónap Április 2019 Következő hónap
H K Sz Cs P Szo V
week 14 1 2 3 4 5 6 7
week 15 8 9 10 11 12 13 14
week 16 15 16 17 18 19 20 21
week 17 22 23 24 25 26 27 28
week 18 29 30