Üzenet
  • Failed loading XML...

Az alacsony széndioxid-kibocsátású társadalomra való áttérés – transznacionális szeminárium és tanulmányút Iași-ban

A B-A-Z Megyei Önkormányzat és a BORA 94 B-A-Z Megyei Fejlesztési Ügynökség képviselőiis részt vettek azon a transznacionális és nemzetközi tapasztalatcsere programon, melyet 2017. október 3-4-én Iasi-ban rendeztek meg hat ország helyi- és regionális képviselőinek részvételével.

Az Európai Bizottság (HORIZON 2020 Program) támogatásával az EMPOWERING projekt keretében szervezett esemény összehozta azon európai települések és régiók képviselőit, akik érdekeltek és elkötelezettek a fenntartható térség- és településfejlesztésben.

A két napos program első részében az önkormányzatok képviselői –többek között Nagy Lajos, Bükkaranyos Község polgármestere, valamint Dr. Egeli Zsolt Szerencs Város alpolgármestere– olyan jó és bevált településtervezési gyakorlatokkal ismerkedtek meg, melyeket hatékonyan alkalmaznak a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás és a fenntartható energiagazdálkodás érdekében.

A délutáni szekció az innovatív finanszírozási megoldásokra fókuszált. Az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatóságának képviselője bemutatta azokat a pénzügyi eszközöket, melyeket az Unió az az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra való áttérés támogatása érdekében biztosít. A prezentációkat követően a résztvevő regionális területfejlesztési szakemberek kisebb csoportokban közösen vitatták meg a régiók legnagyobb kihívásait és a lehetséges megoldásokat.

A szemináriumokat egy teljes napos tanulmányút követte, melynek során a Moldova folyó partján fekvő Roman városának energetikai fejlesztéseit tekinthették meg a résztvevők, többek között a mikró vízierőművet, a sportlétesítmények megújuló energiából biztosított használati melegvíz ellátását. A program zárásaként a polgármesteri hivatalban tartott tanácskozáson a város polgármestere Lucián Ovidiu Micu mutatta be a település Fenntartható Energia Akciótervét (SEAP) és annak megvalósítását, melyet egy kerekasztal beszélgetés követett.

 

Eseménynaptár

Előző hónap Február 2020 Következő hónap
H K Sz Cs P Szo V
week 5 1 2
week 6 3 4 5 6 7 8 9
week 7 10 11 12 13 14 15 16
week 8 17 18 19 20 21 22 23
week 9 24 25 26 27 28 29

Hírek