Üzenet
  • Failed loading XML...

Simán verik a Teslát, csak néhány perc lesz az autótöltés

A német E.ON partnerségi megállapodást kötött a dán Cleverrel annak érdekében, hogy villámtöltő-hálózatot fejlesszenek elektromos autók számára Európában. A mostani bejelentés két dolog miatt izgalmas igazán, a töltők tervezett teljesítményének köszönhetően jelentősen lerövidülhet az elektromos autók töltési ideje és megtörhet a Tesla dominanciája ezen a területen.

tervek szerint a Cleverrel közösen fejlesztett hálózat olyan villámtöltőkből áll majd, amelyek 150 kW kapacitására lesznek képesek alapból és potenciálisan 350 kilowattra lehet felskálázni őket majd.

Ennek köszönhetően pedig jelentősen lerövidülhet az elektromos autók töltési ideje.

Az első töltőket idén telepítik a tervek szerint. Dániában egyébként az E.ON már 1 200 töltőt üzemeltet és folyamatosan tárgyalnak lehetséges partnerekkel az újabb töltők telepítéséről.
Piaci források szerint az E.ON-t, mint a terület egyik szakértőjét, már bevonták abba a projektbe is, amelynek keretében a Daimler, a BMW, a Volkswagen és a Ford akar első körben 400 villámtöltőt létesíteni a főbb európai közlekedési folyosók mentén. Az évtized végére pedig a töltőállomások száma már elérheti a több ezres nagyságrendet. A német autógyárak töltőállomásai a CCS (Combined Charging System) csatlakozási szabványt alkalmaznák és 350 kilowatt teljesítménnyel rendelkeznek majd a tervek szerint.

A mostani hír az E.ON és a Clever által tervezett villámtöltők teljesítménye miatt igazán izgalmas. Jelenleg ugyanis ott tartunk, hogy a villámtöltők döntő többsége 43-50 kW teljesítményű - illetve ott van a Tesla 145 kW-os teljesítményű Superchargere -, amelyekkel durván 20-30 perc alatt lehet feltölteni - attól függően, hogy mennyire van lemerülve az akkumulátor - egy átlagos kompakt elektromos autót. Abban az esetben viszont, hogyha valóban képesek lesznek telepíteni 350 kW teljesítményű villámtöltőket, a töltési idő néhány percre lerövidülhet még akkor is, hogyha az elektromos autók újabb generációjáról beszélünk. Ez pedig azért fontos, mert a töltési idő az egyik olyan tényező, amely miatt sokan azt mondják, hogy nem érdemes még elektromos autót vásárolni, vagyis az elektromos autózás egyik akadálya szűnhetne meg, hogyha ezek a nagyteljesítményű töltők megjelennek, elterjednek.

Itt érdemes azt is megjegyezni, hogy azok a járművek, amelyeket korábban gyártották és a ma használatos 50 kW-os teljesítményű villámtöltőkre konfigurálták, nem lesznek képesek maguktól gyorsabban feltöltődni. Az újabb elektromos járművek viszont már kihasználhatják a töltők nagyobb teljesítményét, erre egyébként szükség is lesz, hiszen az elektromos autók újabb generációja már 30-60 kWh-s akkumulátorokkal érkezik a bejelentések, tervek szerint.

És persze nem szabad megfeledkezni a gyártók közötti versenyről sem. Az előbb már említettük, hogy a Tesla superchargerei jelenleg 145 kW-os teljesítményre képesek, a most bejelentett, illetve a tervezett töltők teljesítménye viszont 150-350 kW között lehet. Ez pedig azt jelenti, hogy az újabb töltők képesek lehetnek arra, hogy megtörjék a Tesla dominanciáját ezen a területen.
 
Forrás: Portfolio.hu

Eseménynaptár

Előző hónap Február 2020 Következő hónap
H K Sz Cs P Szo V
week 5 1 2
week 6 3 4 5 6 7 8 9
week 7 10 11 12 13 14 15 16
week 8 17 18 19 20 21 22 23
week 9 24 25 26 27 28 29

Hírek