Üzenet
  • Failed loading XML...

A világ 30 legnépszerűbb elektromos autója

Megállíthatatlanul terjed az elektromos autózás a világban, ebben meghatározó szerepe van a támogatásoknak, a kapcsolódó töltőinfrastruktúra dinamikus fejlesztésének és az egyre nagyobb hatótávolságot biztosító akkumulátoroknak. Az EV Volumes legfrissebb statisztikáiból az is kiderült, hogy melyek voltak a legnépszerűbb részben vagy teljesen elektromos autók 2016-ban.

Egyre több az elektromos autó a világ útjain

Megállíthatatlanul terjed az elektromos autózás a világban, az EV volumes statisztikái szerint tavaly már közel 774 ezer részben vagy teljesen elektromos autót értékesítettek globálisa, amely közel 42 százalékos növekedést jelentett 2015-höz képest. Az eladások megugrásában több dolog is fontos szerepet játszhatott:

  • Az elmúlt években azok az országok, amelyek komolyan gondolták az elektromos autózás elterjesztését, illetve az elektromobilitás területén korábban kitűzött céljaik megvalósítását, érdemi támogatásokat vezettek be. Ezek között direkt és indirekt ösztönzők egyaránt szerepelnek, amelyek egyaránt azt a célt szolgálják, hogy a részben vagy teljesen elektromos járművek vonzó alternatívát jelentsenek a vásárlók számára a magasabb bekerülési áruk ellenére is a belsőégésű motorral szerelt járművek mellett.
  • Az egyes országok, gyártók és szolgáltatók egyre komolyabb összegeket költenek arra, hogy az elektromobilitáshoz kapcsolódó nyilvános töltőinfrastruktúra dinamikusan fejlődhessen. Ennek különösen a tisztán elektromos meghajtású járművek elterjedésében van fontos szerepe. A gombamód szaporodó töltőpontok ugyanis növelik a tulajdonosok biztonságérzetét, illetve nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy egyre több vásárló nyisson az új technológia irányába.
  • Az eladások növekedésében komoly szerepe van az autógyártóknak is, amelyek egyre nagyobb kapacitású akkumulátorral szerelt járműveket dobnak piacra, így azoknak egyre nagyobb az egyetlen töltéssel megtehető hatótávolsága.
  • És fontos az is, hogy az elektromobilitás iránt elkötelezett államok nem csak pénzügyi támogatásokat adnak a részben vagy teljesen elektromos autók megvásárlásához, hanem maguk is vásárolnak ilyen típusú autókat.
Röviden összefoglalva a részben vagy teljesen elektromos autók értékesítésének megugrásában meghatározó szerepe volt a kapcsolódó támogatásoknak és kedvezmények, a töltőinfrastruktúra dinamikus fejlődésének és az egyre nagyobb hatótávolságú elektromos autók megjelenésének.
 
Itt a világ 30 legnépszerűbb elektromos autója
 

Kínában a legerősebb az elektromos autózás


Az egyes régiók eladásait vizsgálva elmondható, hogy Kína egyre meghatározóbb szerepet tölt be az elektromos autózás területén. Tavaly több mint 352 ezer részben vagy teljesen elektromos autót adtak el az országban, amely közel 85 százalékos növekedést jelentett. Ez nem véletlen, a kínai vezetés az elmúlt években komoly erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy érdemben támogassa az elektromos járművek elterjedését és a helyi elektromosautó-gyártók megerősödését. Ennek két fő oka volt, az egyik, hogy minél több helyben zéró emisszió jármű fusson az ország nagyvárosainak útjain, hogy csökkenjen azok légszennyezettsége. A másik, hogy közép- és hosszútávon vezető szerephez juttassa a kínai gyártókat. A járműiparban végbemenő változások, az elektromos hajtás előretörése ugyanis hatalmas lehetőséget jelent az ország számára, amely végre behozhatja lemaradását az autógyártás területén.

Európában közel 221 ezer, míg az Egyesült Államokban közel 157 ezer részben vagy teljesen elektromos autót értékesítettek tavaly. Előbbi esetében 13 százalékos, míg utóbbi esetében 37 százalékos növekedésről beszélhetünk 2015-höz képest. Japánban viszont csökkent az ilyen típusú járművek eladása, tavaly csak 22 ezer autót adtak el, amely közel 12 százalékos visszaesést jelentett az egy évvel korábbi értékhez képest.

Itt a világ 30 legnépszerűbb elektromos autója

 

A világ 30 legnépszerűbb elektromos autója

Az EV Volumes elkészítette statisztikáját arra vonatkozóan is, hogy melyek voltak 2016 legnépszerűbb részben vagy teljesen elektromos modelljei az eladási adatok alapján. Tavaly az első helyet a Tesla Model S szerezte meg, amelyből több mint 50 ezer darab fogyott világszerte. Ezzel a Teslának hajszálnyival ugyan, de sikerült megelőznie a Nissan elektromos modelljét, a Leafet, amely mindenidők legnagyobb darabszámban értékesített elektromos autója.

Illetve itt egy fontos kiegészítést kell tenni, hogyha figyelembe vesszük azt is, hogy a Nissan kínai partnerével, a Dongfenggel együtt további 1 961 darab Venucia E30-at értékesített, amely a Nissan Leaf helyi megfelelője, akkor mégiscsak a Leaf volt 2016 legnépszerűbb elektromos autója.


A fenti sorrendből következik, hogy 2016-ban az első két helyen tisztán elektromos autók végeztek. A harmadik helyet viszont Kína legnépszerűbb plug-in-hibridje, a BYD Tang szerezte meg, miután több mint 31 ezer darabot értékesítettek a modellből. Az pedig, hogy a 2016-os év hogyan alakult az értékesítések alapján, melyek voltak a világ legnépszerűbb részben vagy teljesen elektromos meghajtású modelljei, az alábbi táblázatból derül ki.

Itt a világ 30 legnépszerűbb elektromos autója

 

Forrás: portfolio.hu

 

Eseménynaptár

Előző hónap Február 2020 Következő hónap
H K Sz Cs P Szo V
week 5 1 2
week 6 3 4 5 6 7 8 9
week 7 10 11 12 13 14 15 16
week 8 17 18 19 20 21 22 23
week 9 24 25 26 27 28 29

Hírek