Üzenet
  • Failed loading XML...

Energiatanúsítványok: a lakások kevesebb mint 20 százaléka kapott korszerű minősítést

Az ingatlan.com a Lechner Tudásközpont adatai alapján megvizsgálta, hogy a lakóingatlanokról tavaly készült energiatanúsítványok alapján milyen osztályzattal rendelkeznek a magyar lakások.

Az energiatanúsítvány objektív - rendeletben szabályozott - paraméterek alapján mutatja meg, hogy mennyit “fogyaszt" az adott ingatlan. A skála az AA kategóriától a JJ kategóriáig terjed, a “minimális energiaigény" a legjobb osztályzat, a “kiemelkedően rossz" pedig a legrosszabb. Az energiatanúsítványt 2012 óta minden lakásról el kell készíteni, ha azt eladja vagy egy évnél hosszabb időre kiadja a tulajdonos. Egy tanúsítvány 10 évig érvényes.

A Lechner Tudásközpont összeszedte, hogy 2014-ben, 2015-ben és 2016-ban milyen energetikai besorolású tanúsítványok készültek - az ingatlanok fekvése szerinti - megyei bontásban. Az adatok felhasználásával az ingatlan.com egy térképet, diagramot és táblázatot készített az egyes energetikai kategóriák számáról és megoszlásáról.

Forrás: ingatlan.com

A tavaly kiadott energiatanúsítványok alapján kisebbségben vannak a korszerű, alacsony fogyasztású lakások. A Lechner Tudásközpont adatai szerint 2016-ban 140 ezer lakóingatlanra készült energiatanúsítvány, amiből kevesebb mint 20 százalékuk kapott korszerű (CC) vagy annál jobb (BB, AA+, AA++, AA) osztályzatot. A felmért lakóingatlanok döntő része - több mint 80 százaléka - maximum a korszerűt megközelítő, azaz DD-s vagy annál rosszabb besorolású. A lakások 55 százaléka pedig átlagos (FF) vagy annál gyengébb osztályzatot kapott. A kiemelkedően rossz minősítésű lakások aránya közel 6 százalékos. Budapesten az országos átlagnál magasabb, közel 24 százalékos a korszerű (CC-s) vagy annál is jobb lakóingatlanok aránya, ugyanakkor a korszerűnél jobb - BB-s vagy AA-s - tanúsítványú ingatlanok száma a fővárosban is elenyésző.

A Lechner Tudásközpont az energiatanúsítványok feltöltésére biztosít felületet, valamint a feltöltött tanúsítványok nyilvántartását üzemelteti - ugyanakkor energetikai tanúsítványokat nem készít. A Lechner által üzemeltetett e-epites.hu honlapon a lakossági felületen az E-TANÚSÍTÁS gomb megnyomásával megjelenik egy felület, ahová településnevet és helyrajzi számot beírva bárki megnézheti, hogy egy adott ingatlanra készült-e már energiatanúsítvány és ha igen, annak milyen a besorolása. Itt: https://www.e-epites.hu/e-tanusitas/az-energetikai-tanusitvany-kiallitasa-2016-tol - Az oldalra való belépéshez ügyfélkapus hozzáférés szüksége. A rendszer az adott ingatlanhoz legutóbb feltöltött energiatanúsítványt mutatja, hiszen minden ingatlan adásvételhez kötelező ilyet csináltatni, így egy korábbi eladás során felmért besorolás a felújítás és a korszerűsítés hatására javulhat, így újabb tanúsítvány elkészítésekor már más kategóriába eshet a kiszemelt ház, lakás, vagy egyéb ingatlan.

Forrás: Lechner Tudásközpont (lechnerkozpont.hu), ingatlan.com

Eseménynaptár

Előző hónap Február 2020 Következő hónap
H K Sz Cs P Szo V
week 5 1 2
week 6 3 4 5 6 7 8 9
week 7 10 11 12 13 14 15 16
week 8 17 18 19 20 21 22 23
week 9 24 25 26 27 28 29

Hírek