Üzenet
  • Failed loading XML...

Olyan erőmű épül Magyarországon, ami a világon még sehol

Magyarországon épül fel a világ első, hálózati termelésre képes, úgynevezett áramból-gáz (power-to-gas) típusú erőműve az MVM Csoport és egy német startup cég, a megújuló energiával foglalkozó Electrochaea együttműködésében. A létesítmény a világon egyedülálló, biológiai metánfejlesztésen alapuló technológiát alkalmaz majd.

Az erőmű kapacitása akár a 10 megawattot is elérheti. Technológiáját az Electrochaea fejlesztett ki. A szabadalmaztatott biokatalizátor a megújuló energiaforrásokból származó olcsó többletenergiát és szén-dioxidot alakítja kereskedelmi minőségű, megújuló fűtőgázzá. A rendszer alapja egy mesterségesen kitenyésztett mikroorganizmus (methanogenic archaea). Az így termelt biometán tárolható és közvetlenül felhasználható - áll a kiadott közleményben.

A müncheni székhelyű Electrochaea 2016 áprilisa óta sikeresen működtet egy 1 megawatt kapacitású, hálózati szintű erőművet Dániában. A társaság Svájcban és az Egyesült Államokban is létesít erőműveket, középtávon 1 gigawattnyi kapacitás kiépítését tervezi.

Az Electrochaea és az SFL - az MVM Csoport startup-inkubációs cégének - közös vállalkozása, a Power-to-Gas Hungary Kft. (PtG) közvetlen hozzáféréssel rendelkezik majd a magyarországi villamos áram- és földgáz-hálózatokhoz. Az Electrochaea megoldást talált a megújuló energia tárolásának problémájára, és egyúttal a környezetet károsító szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére is, "forradalmi technológiája rendkívüli lehetőségeket kínál" - idézték a közleményben Bertalan Zsoltot, az SFL vezérigazgatóját.

A közös cég révén az Electrochaea folyamatosan és nagymértékben növekedhet Magyarországon és az egész közép-európai régióban, ami "rendkívül jelentős mérföldkő" a társaság számára, hiszen közelebb visz ahhoz a célhoz, hogy minél több nagyteljesítményű, hálózati szintű erőművet hozzon létre - tette hozzá Mich Hein, a müncheni központú cég ügyvezető igazgatója.

Forrás: portfolio.hu

Eseménynaptár

Előző hónap Február 2020 Következő hónap
H K Sz Cs P Szo V
week 5 1 2
week 6 3 4 5 6 7 8 9
week 7 10 11 12 13 14 15 16
week 8 17 18 19 20 21 22 23
week 9 24 25 26 27 28 29

Hírek