Üzenet
  • Failed loading XML...

Áramtermelésben már világelső a zöldenergia

Az elkövetkező öt évre vonatkozóan megemelte a megújuló energia felhasználásának növekedésére vonatkozó előrejelzéseit a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA), 2021-re az áramtermelésen belüli részarányuk 28 százalékra nőhet.

 

Megemelte várakozásait az IEA
Az energiapiacokon nagy tekintélynek számító szervezet jelentősen optimistább lett a megújulók várható növekedésével kapcsolatban, frissen kiadott jelentésük szerint 2021-ig a telepített megújuló kapacitások 42 százalékkal (825 GW-tal) nőhetnek. Ez 13 százalékkal magasabb a tavalyi évi előrejelzésnél.

A megújulók áramtermelésen belüli részaránya 2021-re ennek következtében 28 százalékra nőhet a 2015-ben látott 23 százalékról.

Az IEA hangsúlyozza, a világ árampiacán jelentős átalakulás zajlik a megújulók vezényletével. A növekedés elsősorban néhány nagy országban a klímavédelmi politikák erősödésével, valamint a költségek meredek esésével magyarázható.

Az IEA-t eddig sokan kritizálták, hogy az utóbbi években túlságosan pesszimista volt a megújulók várható növekedését illetően, és túlságosan is hangsúlyozták a fosszilis energiahordozók meghatározó szerepét. Emiatt az elmúlt években rendre alulbecsülték a megújuló energiafelhasználás növekedését.

Az egyes országok közül Kína továbbra is vezető helyen áll a megújuló energiafelhasználás növelésében, itt közel 40 százalékos növekedést jeleznek előre az említett időszakra. 2021-re így Kínában lehet már a világon telepített napelemek és szárazföldi szélerőmű kapacitások több mint harmada.

Az IEA várakozásai szerint az elkövetkező öt évben az áramtermelés növekedésének 60 százalékát magyarázhatják majd a megújulók, ezzel a növekedés itt már jóval jelentősebb lehet, mint a szénnél. Ami a beépített kapacitásokat illeti, a megújulók már tavaly megverték a szenet, ezzel a világon a legnagyobb áramtermelő forrást jelentették.

A megújulóknál 2015-ben ugyan rekordmértékű növekedés volt megfigyelhető, a kapacitások világszerte továbbra is a napra és a szélre koncentrálódnak. Az energiapolitikák várhatóan fennmaradó támogató jellege, az új piacok térnyerése, a pénzügyi támogatások és a technológiai innováció tovább csökkenthetik majd a költségeket.

Áramtermelésben már világelső a zöldenergia

Forrás: IEA, Portfolio

Eseménynaptár

Előző hónap Február 2020 Következő hónap
H K Sz Cs P Szo V
week 5 1 2
week 6 3 4 5 6 7 8 9
week 7 10 11 12 13 14 15 16
week 8 17 18 19 20 21 22 23
week 9 24 25 26 27 28 29

Hírek