Sárkányerőmű épül Skóciában

A világ egyik első - kereskedelmi léptékű - sárkányerőművét hozzák létre hamarosan Skóciában Stranraer városának közelében. Az ötletgazdák szerint akár meg is felezhető a tengeri szélenergia előállításának ára az új rendszerrel. Mint mondják, annyira olcsó, hogy megépítéséhez nincs szükség kormányzati támogatásra, nem úgy, mint bármelyik másik, akár megújuló akár nem megújuló energiát előállító erőmű esetében.

A stanraeri projekt mögött álló Kite Power System kicsiben már bemutatta az erőmű működését Essexben. Most pedig egy 500 kilowattos rendszert terveznek építeni a dél-skóciai város mellé, amire már meg is kapták az engedélyt. Az Egyesült Királyságban ez lesz az első nagy sárkányerőmű, míg a világon a második, mert Olaszországban már létrehoztak egy hasonlót egy kutatás keretein belül.

Forrás: Kite Power Solutions

 

A sárkányok 450 méter magasan egy nyolcas alakzatot megtéve repülnek majd, és miközben az égbe emelkednek egy kötelet húznak magukkal, ami elfordít egy turbinát, ami energiát termel. A sárkányok párosával dolgoznak: amikor az egyik felrepül, a másik leereszkedik, így folyamatosan tudnak termelni.

Egy teljes méretű sárkány 40 méter széles lesz, és 2-3 megawatt villamosenergiát tud majd termelni, ami lényegében egy 100 méter hosszú hagyományos turbina teljesítményének felel meg.

A projekt vezetői remélik, hogy 2025-re több száz megawattos kapacitást tudnak majd kiépíteni.

Skócia az egyik legszelesebb hely a szigetországban, évi 10 napra becsülik csupán azoknak a napoknak a számát, amikor nem tudnak majd energiát termelni a sárkányok.

A zöld technológiákba milliárd dollárokat fektető Bill Gates is lát rá esélyt, hogy a sárkányenergia csodát tesz majd a világgal. A projektet egyébként a Royal Dutch Shell és a brit kormány is támogatja.

Forrás: portfolio.hu

 

 

Eseménynaptár


Strict Standards: Declaration of JevDate::toSql() should be compatible with JDate::toSql($local = false, JDatabase $dbo = NULL) in /home/clkkmb/public_html/components/com_jevents/libraries/jevdate.php on line 16
Előző hónap November 2018 Következő hónap
H K Sz Cs P Szo V
week 44 1 2 3 4
week 45 5 6 7 8 9 10 11
week 46 12 13 14 15 16 17 18
week 47 19 20 21 22 23 24 25
week 48 26 27 28 29 30