Három testvér úgy döntött, olyan jó akkumulátorokat gyártanak, mint a Tesla

A Kreisel Electric jó példa arra, hogy a teljesen átalakuló járműiparban egy kis cég is képes olyan termékek előállítására, amelyekért a több mint 100 éves üzleti modellt követő autógyártók elkezdenek sorba állni. A Johann, Markus és Philipp Kreisel által alapított cég többek között elektromos hajtásláncok és akkumulátorok gyártásával foglalkozik, amelyek segítségével az átépített járműveik akár 300-450 kilométer megtételére is képesek egyetlen töltéssel.

Három testvér gondolt egy nagyot Ausztriában

Ausztriába három testvér gondolt egy nagyot és olyan elektromos járművek építésébe kezdett, amelyek között van olyan, amelynek több paramétere is vetekszik a Tesla Model S-sel. A Kreisel-testvérek számítása bejött, kis garázscégből nőtték ki magukat és ma már a világ vezető autógyártóival és beszállítóival folytatnak tárgyalásokat arról, hogy hogyan működhetnének együtt a jövőben.

A nyilatkozataik alapján piszkosul magabiztosnak tűnnek a srácok, azt mondják, hogy jelenleg az egész iparág komoly összegeket fordít akkumulátorok fejlesztésére, hogy azok alkalmazásával értelmezhető hatótávolságú elektromos autókat állíthassanak elő, nekik ezzel szemben már ma rendelkezésre áll a megfelelő technológia. A konkurenciától sem tartanak, úgy vélik ugyanis, hogy jelenleg nincsen versenytársuk a piacon.

Indulhat a gyártás

A Johann, Markus és Philipp Kreisel által alapított Kreisel Electric GmbH körül akkora a hype, hogy a testvérek hamarosan megnyitják Ausztria első lítiumion-akkumulátor gyárát, ahol a várakozások szerint közel 70 ember fog dolgozni 2017 második negyedévétől. A cég üzleti modellje három részből áll: elektromos akkumulátorokat és hajtásláncokat gyártanak megrendelésre, autógyártóknak terveznek lítiumion-akkumulátorok előállítására alkalmas gyártósorokat és prototípusokat állítanak elő az autógyártók számára.

Az egyik prototípusok egy átépített Porsche Panamera, amelynek akkumulátorkapacitása 85 kWh, ezzel pedig akár 450 kilométer megtételére is képes a jármű. Persze csak úgy, hogy nem az elérhető 300 km/h-s végsebességgel közlekedik vele a sofőrje, amelyet egyébként egy 489 lóerős elektromotor tesz lehetővé. A cég egyébként rendelkezik már olyan Volkswagen Caddy-vel, amelynek a hatótávolsága 350 kilométer, míg az általuk átalakított Skoda Yetivel 300 kilométert is lehet utazni egyetlen töltéssel.

Mindezeket látva nem csoda, hogy a vállalat múlt hónapban bejelentette első megrendelését, amelynek keretében 2 000 elektromos hajtásláncot és akkumulátort szállítanak majd Mercedes Sprinterek gyártásához a VDL-csoportnak Hollandiába. Ezen kívül a Kreisel-testvérek jelezték, már két vállalattal is sikerült megállapodniuk, az egyik nagyobb, mint a Tesla és a következő két évben 100 ezer autót is gyárthat.

Jövőre már 6 000 akkumulátort adhatnak el

A Kreisel-testvérek szerint pénzügyileg minden a rendelkezésükre áll, amire csak szükségük lehet, a gyáruk megépítését simán tudják majd cash flowból finanszírozni. Az egyetlen dolog, amire szükségük van, az az idő, hogy felpörgethessék a termelést. A közel 6 300 négyzetméteres akkumulátorgyáruk a nyitást követően 800 MWh éves kapacitásra lesz képes, de ez az érték három hónapon belül megduplázható a számítások szerint. Jövőre egyébként úgy számolnak a cégnél, hogy 6 000 akkumulátort állítanak elő majd, amely durván 50 millió akkumulátorcella felhasználását jelenti.

A nagyobb megrendelés jelentősen csökkenthetné az árakat

Jelenleg 1 KWh akkumulátorkapacitás ára 140 dollárba kerül, de ez az összeg 100 dollár alá csökkenhetne abban az esetben, hogyha nagyobb tételről, több mint 100 ezer autóról lenne szó. A Kreisel szerint viszont az a gond, hogy senki sem gyárt ma még 100 ezer elektromos autót évente, kivéve a BYD-t, de ők saját maguk állítják elő az akkumulátoraikat. A vállalat számításai szerint ez a 100 ezer darabos küszöb 2019-re érhető el, amikorra a Tesla a Model 3-as piacra dobásával felpörgeti a gyártását, illetve a többi autógyártó is arra kényszerül az erős verseny és a szigorodó előírások miatt, hogy érdemben hozzájáruljon az elektromos autózás forradalmához.

 

Forrás: portfolio.hu

 

Eseménynaptár

Előző hónap Július 2019 Következő hónap
H K Sz Cs P Szo V
week 27 1 2 3 4 5 6 7
week 28 8 9 10 11 12 13 14
week 29 15 16 17 18 19 20 21
week 30 22 23 24 25 26 27 28
week 31 29 30 31