Nagyhatalom lesz Magyarország - Minden zöld rendszámra jut egy töltőpont

Magyarország hiába tartozik az elektromos töltőinfrastruktúrájával régiós szinten az élmezőnybe, részben az állami ösztönzés hiánya miatt, az elmúlt években csúnyán lemaradtunk Észak- és Nyugat-Európához képest. Ezen a helyzeten kíván most változtatni a kormány, csütörtöktől ugyanis milliós támogatást nyerhetnek az önkormányzatok töltőállomások létesítésére. Ha bejön a terve és az önkormányzatok időben kapcsolnak, régiós nagyhatalommá válhatunk és akár az is előfordulhat rövid időre, hogy minden zöld rendszámra jut majd töltőpont. Egy biztos, a magyarországi gyártók és a szolgáltatók már ugrásra készek.

Csúnyán lemaradtunk a töltőhálózat fejlesztésében
Magyarországon, néhány kivételtől eltekintve, évekig nem épültek állami támogatással elektromos töltőállomások, a meglévő infrastruktúránkat döntően áramszolgáltatóknak, elektromos autók hazai forgalmazóinak, szolgáltatóknak és néhány töltőgyártó felajánlásnak köszönhetjük. Igaz, a piac szerepvállalása is elég volt ahhoz, hogy régiós szinten az élmezőnybe tartozzunk, de ha tőlünk nyugatabbra nézünk, akkor látható igazán, mennyire lemaradtunk a töltőhálózat fejlesztésében. Észak- és Nyugat-Európában ugyanis döntően az államnak és az autógyártóknak köszönhetően, mostanra egészen jelentős töltőhálózati infrastruktúra épült ki. Gyakorlatilag több tízezer töltőpont található Európa szerte. Az igazsághoz persze hozzá tartozik, hogy mindez nem volt véletlen:

 • Sokáig tartotta magát az a vélekedés, hogy amíg Magyarországon néhány száz elektromos jármű fut csupán az utakon, addig nincs is szükség a töltőhálózat érdemi fejlesztésére állami pénzből.
 • Sokszor elhangzott az is, hogy nem szabad annyira sietni a telepítésekkel, hiszen az alkalmazott technológia rohamléptekben fejlődik, így könnyen előfordulhat, hogy az a töltőállomás, amely ma viszonylag gyorsan képes feltölteni egy járművet, holnap már lassúnak, kevésnek bizonyul.
 • Ráadásul a jogszabályi hézagok sem kedveznek a töltőtelepítéseknek, hiszen amíg nem tisztázott, hogy ki és mekkora díjat szedhet be a töltők használóitól, vagyis az elektromos autósoktól, addig állami támogatás nélkül, pusztán üzleti alapon, nagyon kockázatos lehet egy ilyen beruházás megvalósítása.
 •  

Ingyenpénzt igényelhetnek az önkormányzatok - Végre szépíthetünk
A fenti állapoton kíván most változtatni a kormány, ugyanis a Jedlik Ányos Terv megvalósításának fontos elemeként, illetve az országos töltőhálózat bővítésének érdekében, pályázatot hirdettek a magyar önkormányzatok részére,amelynek keretében elektromos töltőállomások létesítésére lehet pénzt nyerni.

Az önkormányzatok szeptember 15-től, vagyis csütörtöktől adhatják be pályázati anyagukat, de érdemes sietniük, mert bár a benyújtására 2016. december 31-ig van lehetőség, a rendelkezésre álló 1,25 milliárd forintos támogatási keret kimerülése esetén előbb is lezárhatják a pályázatot.

Az egyösszegű, vissza nem térítendő támogatásért bármelyik önkormányzat harcba szállhat, amely

 • A tavalyi KSH-adatok alapján több mint 15 ezer fős lakossággal rendelkezik.
 • A beruházást a pályázat benyújtása előtt még nem kezdte meg.
 • És a beruházást olyan ingatlanon kívánja megvalósítani, amely a saját tulajdona.

 

A támogatásból 2x11 kW-os vagy 2x22 kW-os gyorstöltő-oszlopot, illetve legalább 42 kW-os teljesítményű villámtöltőt telepíthetnek, amelyekre az elnyerhető összeg mértékét az alábbi táblázat tartalmazza.

A fenti táblázatban nem véletlenül szerepel, hogy egy darab töltőállomásra vonatkozóan mennyi a maximálisan elnyerhető támogatás összege, ugyanis attól függően, hogy az adott településen hányan laknak, lehetőség van több töltőállomásra is támogatást szerezni. A Nemzetgazdasági Minisztérium számításai szerint ideális esetben akár 500 elektromos töltőállomás is létesülhet Magyarországon, amely a kiírásban szereplő, töltőoszloponkénti két csatlakozási lehetőséggel számolva, akár 1000 töltőpontot is eredményezhet.

Felmerül a kérdés, mit kell ezért cserébe tennie az önkormányzatnak?

Vállalnia kell, hogy az üzembe helyezés napjától számítva 5 évig üzemelteti majd a töltőállomást.

Mit nyerhet az önkormányzat egy töltőállomás telepítésével?

 • Azok az önkormányzatok, amelyek már most úgy döntenek, hogy töltőállomást létesítenek, egy olyan technológiára tehetnek szert, amely nem csak a jelen, hanem a jövő járműveit is ellátja majd hajtóanyaggal, vagyis elektromos árammal.
 • Az elektromos töltőállomás telepítésével az adott település nem csak a hazai, hanem a nemzetközi elektromos töltőhálózat részévé is válik. Ennek köszönhetően pedig szó szerint felkerül egy olyan térképre, amely az elektromos autósoknak jelöli azokat a pontokat, ahol tölthetik járműveiket.
 • Az adott településen megjelenő hazai és külföldi elektromos autósok pedig plusz bevételi forrást generálhatnak, amennyiben a töltőállomások közelében vannak olyan fizetős szolgáltatások, amelyeket igénybe vehetnek.
 • De nem csak közvetett, hanem közvetlen bevételi forrást is jelenthet az önkormányzatok számára egy töltőállomás létesítése. Az NGM ugyanis kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy amennyiben a jogszabályok és a technikai feltételek megengedik, a töltőinfrastruktúra használatáért díj szedhető. Ez a díj pedig az üzemeltetőnél jelentkezik majd, bevételként.
 • Ráadásul a pályázat értelmében a fenti töltőberendezések telepítése multifunkciós töltőberendezésekkel (pl. parkolóórával kombinált töltő, Wi-Fi szórás biztosítása, "smart" közvilágítás megvalósítása, SOS gomb, stb.) is megoldható. Vagyis akár egy többfunkciós berendezés létesítésére lehet most pénzt nyerni.

Ugrásra készek a hazai gyártók és szolgáltatók

Azok az önkormányzatok, amelyek elektromos töltőállomás telepítése mellett döntenek, több magyarországi gyártó és szolgáltató ajánlatát is bekérhetik, illetve ezek közül a számukra legoptimálisabbat csatolhatják a pályázati anyagukhoz.

evopro

Az evopro-csoport 22 kW-os töltőt, valamint 50 kW-os villámtöltőt tudna szállítani az önkormányzatok részére. Ezek a berendezések minden létező szabványt kiszolgáló csatlakozóval rendelkeznek, és teljes mértékben megfelelnek a pályázatban szereplő előírásoknak. Jár hozzájuk szabványos távfelügyeleti rendszer és biztosítják a fizetés és elszámolás lehetőségét (az országos elszámoló rendszerhez való csatlakozási lehetőséggel) a valós fogyasztás alapján. Egy mobil applikáció segítségével pedig megoldható a státuszlekérdezés, vagy éppen az időpontfoglalás a töltéshez. Az evopro villámtöltői ráadásul nem csak elektromos autók, hanem elektromos buszok töltésére is alkalmasak.

Mészáros Csaba, az evopro csoport elnök-tulajdonosa korábbi nyilatkozatában elmondta,
 

A napokban átadott, legújabb fejlesztésű villámtöltőjük egy autót 15-20 perc alatt tölt fel. A fejlesztés magyar összefogás eredménye, tíz magyar kis- és középvállalkozás a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel együtt dolgozott rajta mintegy 2 évig. Ez pedig újabb bizonyítéka, hogy a magyar ipar nemcsak beszállítóként, hanem a termékfejlesztésben is részt vesz egy kialakulóban lévő új iparág terjesztésében.

ABB

Az ABB a világ számos pontján értékesíti a váci gyárában előállított elektromos töltőoszlopait. Az önkormányzatok részére most meghirdetett pályázat keretében villámtöltő berendezéseit tudja szállítani, amely a pályázat 'C' pontjában meghatározott 42 kW -nál nagyobb teljesítményű berendezéseket jelenti. Az ABB töltőállomásai 50 kW egyenáramú töltést tesznek lehetővé, amely durván 20-30 perces töltési időt jelent, egy 24 kWh-ás akkumulátorral szerelt járműnél, attól függően, hogy mennyire van lemerülve az adott jármű akkumulátora és azt mennyire szeretné a tulajdonosa feltölteni.
 

"A cég villámtöltői alkalmasak az európai CCS és a japán CHAdeMO szabványok (DC) egyenáramú töltésre, és ezek mellett - csatlakozóval (CJT) vagy kábeles kialakítással (CJG) - 22kW -os változóáramú AC töltést is lehetővé tesznek. Az oszlopok képessek arra is, hogy két autót töltsenek egy időben, egyiket az AC a másikat pedig a DC töltési móddal. A szolgáltatást igénybe vevő azonosítása pedig történhet RFID mágneskártyával, és bankkártyás fizetési móddal történő kiegészítéssel. A töltőállomások ráadásul távfelügyeletbe is kapcsolhatók, amin keresztül töltési statisztikákat, működési adatokat lehet megjeleníteni, és engedélyezhető vagy éppen tiltható az oszlopok működése" - mondta el Balogh Attila, az ABB Kft. e-mobilitás szakértője.
 
A töltőállomás árával, a telepítéssel és a csatlakozási díjjal együtt durván 8-10 millió forintos költséget jelent egy ilyen rendszer kiépítése a gyártó szerint. A nyolc számjegyű összeg láttán biztos sokaknak kikerekedik a szeme, de villámtöltők esetében ez a realitás, ugyanis ezek az eszközök nagyon komoly ipari számítógépet és teljesítményelektronikát is tartalmaznak.
 
ELMŰ-ÉMÁSZ

Az ELMŰ-ÉMÁSZ az önkormányzatok érdeklődése esetén a pályázatban szereplő valamennyi töltőberendezést tudja szállítani. A cégcsoport váltóáramú, 11 és 22 kW-os töltőberendezése az európai szabványoknak megfelelő Type 2 csatlakozóval, az egyenáramú villámtöltője pedig a pályázati kiírásnak megfelelő teljesítménnyel és CCS, CHAdeMO és Type 2 csatlakozásokkal rendelkezik. Ráadásul az ELMÜ-ÉMÁSZ valamennyi töltőberendezése csatlakozik egy olyan IT backend rendszerhez, amely lehetőséget biztosít a töltési tranzakciók felügyeletére, és amely az e-kWh okostelefonos alkalmazást is támogatja. Mindez pedig azért fontos, mert lehetővé teszi az önkormányzatok számára, hogy a villamosenergia-fogyasztást a felhasználók felé már akár az üzembe helyezést követően ki tudják számlázni. A támogatásból megvalósítható töltőtípusok közül egyébként
 
"A legcélszerűbbnek a 2x22 kW teljesítményű váltóáramú töltőt tartjuk, amely ár-érték arány szempontjából a legkedvezőbb az önkormányzatok számára, és attól függően, hogy az autó akkumulátora mekkora, valamint hogy az autó egy vagy három fázison képes tölteni, 1-4 óra alatt képes egy autó akkumulátorát 0-ról 100%-ra feltölteni" -mondta el Jászay Tamás, az ELMŰ-ÉMÁSZ vállalatfejlesztési igazgatója.
 
Érdemes azt is megemlíteni, hogy a cégcsoport szolgáltatásainak és applikációjának kifejlesztése a legnagyobb európai autógyárak bevonásával történt és a töltőik rendelkezésre állása közel 100%-os, a hibák leginkább a GSM kapcsolat esetleges problémáiból fakadnak. Az egyes autók különböző töltőkkel való feltöltési ideje pedig a cég honlapján elérhető.
 
E.ON

Az E.ON 22 kW-os gyorstöltőt, valamint 50 kW-os villámtöltőt tudna szállítani az önkormányzatok részére. Ezek a berendezések is teljes mértékben megfelelnek a pályázatban szereplő előírásoknak és a szolgáltató mindkét típusra 5 év, teljes körű garanciát válla, valamint biztosítja az előírt 99,5%-os rendelkezésre állást. Utóbbi érdekében egyébként rendszeres műszaki karbantartást végez el a töltőkön. Az E.ON is 0-24 órás ügyfélszolgálatot biztosít az év minden napján, valamint a töltők távoli felügyeletéből adódóan azonnal képes elhárítani a váratlanul felmerülő problémákat. Az üzemeltetési szolgáltatásuk részeként pedig biztosítja a fizetés és elszámolás lehetőségét (az országos elszámoló rendszerhez való csatlakozási lehetőséggel), valamint részletes adat-monitoring szolgáltatást nyújt. Ugyanakkor el kell mondani azt is, hogy az üzemeltetési szolgáltatásuk havi díjas, amelynek mértéke attól függ, hogy adott településen mennyi töltőt üzemeltetnek. Az árakkal kapcsolatban Egyházi Nikolettától, az E.ON Hungária Zrt. szóvivőjétől megtudtuk,
 
"A 11 kW-os töltőállomás telepítésére vonatkozó igénnyel eddig nem találkoztak, amely valószínűleg azzal magyarázható, hogy a támogatás mértéke kevesebb, mint egy 11 kW-os és egy 22 kW-os töltő ára közötti különbség, így az önkormányzatoknak nagyobb önerőt kellene ezeknél a berendezéseknél biztosítaniuk. A 22 kW-os töltőállomás esetében a támogatás nagyjából fedezi a töltő bekerülési árát, a telepítés és beüzemelés költsége viszont nagyobb lehet az arra elnyerhető összegnél, így ezeknél az önkormányzatoknak kell önerővel is kalkulálniuk. A villámtöltők pedig már jelentősebb önerőt kívánnak meg az önkormányzatoktól, de a városfejlesztés és a turizmus érdekében a nagyobb települések várhatóan 1-1 darab beszerzése mellett döntenek majd."
 
Forrás: portfolio.hu
 •  
 •  

 

 •  

 

Eseménynaptár


Strict Standards: Declaration of JevDate::toSql() should be compatible with JDate::toSql($local = false, JDatabase $dbo = NULL) in /home/clkkmb/public_html/components/com_jevents/libraries/jevdate.php on line 16
Előző hónap December 2018 Következő hónap
H K Sz Cs P Szo V
week 48 1 2
week 49 3 4 5 6 7 8 9
week 50 10 11 12 13 14 15 16
week 51 17 18 19 20 21 22 23
week 52 24 25 26 27 28 29 30
week 1 31