Tevékenységeink

A PROJEKT ISMERTETÉSE

„A digitális alapkompetencia fejlesztése a nyírbátori járás kistelepülésein”

A magyar lakosságnak még mindig jelentős hányada soha nem próbálta ki az internetet, így nincs személyes tapasztalata annak előnyeiről. A digitális eszközök használatából kimaradó társadalmi rétegek már jelenleg is komoly lemaradásban vannak. Jelen projekt elősegíteni hivatott a digitális készségekkel nem rendelkezők digitális világ iránti nyitottságát, motivációját. Célja, hogy az egyéneket nyitottá tegye a digitális eszközökkel és szolgáltatásokkal való megismerkedésre, és ösztönözze őket, hogy lépéseket tegyenek a digitális kompetenciáik fejlesztése érdekében.

A fő célcsoport a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található Nyírbátori Járás 20 településén élő, minimum a 45. életévét betöltő, munkanélküli férfiak és nők egyaránt. Azon személyek, akiknek céljuk eredményesen és hosszútávon bekapcsolódni a munka világába, megfelelni a gazdasági és technológiai fejlődés kihívásainak, és mindezek érdekében aktívan részt vesznek a képzéseinken.

A járás települései: Bátorliget, Encsencs, Kisléta, Máriapócs, Nyírbéltek, Nyírbogát, Nyírcsászári, Nyírderzs, Nyírgelse, Nyírgyulaj, Nyírlugos, Nyírmihálydi, Nyírpilis, Nyírvasvári, Ömböly, Penészlek, Piricse, Pócspetri, Terem.

Ezeken a településeken a KSH 2015-ös adatai szerint 3221 munkanélküli él, melyek közül 875 fő 46 év feletti. Az álláskeresők legtöbbje általános iskolai végzettségű-, vagy fizikai végzettségű nyilvántartott álláskereső. Jelentős a szakmunkás végzettségűek, illetve a még 8 általános iskolai végzettséggel sem rendelkezők száma.

A lakosság legnagyobb hányada rendelkezik internet előfizetéssel, van mobiltelefonja, de legtöbbjük nehezen boldogul a digitális világban. Programsorozatunkat a Kelet-Nyírségi Többcélú Kistérségi Társulás, illetve a helyi önkormányzatok közreműködésével kívánjuk megvalósítani, mely összesen hat alkalomból tevődik össze, melyeken egyidejűleg négy helyszínen körforgásszerűen vehetnek részt programjainkon az érdeklődők.

 

PÁLYÁZATI ADATOK

Pályázati azonosító: GINOP-3.3.3-17-2017-00038 projekt
Támogatás összege:19 800 000 Ft

Kedvezményezett: ENEREA Észak-Alföldi Regionális Energia Ügynökség Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság, 4400 Nyíregyháza, Sóstói út 31/B.

Pályázat időtartama: 2018.04.01-2019.03.31

 

DJP - Digitális Jólét Program

Programsorozatunk alapvető célja, hogy a résztvevők elsajátítsák a digitális alapkompetenciákat; továbbá tudatosuljon bennük, hogy a számítógép-, illetve internethasználatnak milyen előnyei vannak; ráébredjenek, hogy a minőségi internethasználat, és a különböző digitális eszközök által milyen szerteágazó lehetőségeket tudnak kihasználni pl.: az álláskeresésben, jövőbeli munkájuk során, mindennapos ügyeik intézésében.
Programunk fő célcsoportja a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyében található Nyírbátori Járás 20 településén élő minimum a 45. életévét betöltő, munkanélküli férfiak és nők egyaránt. Olyanok, akiknek céljuk eredményesen és hosszútávon bekapcsolódni a munka világába, megfelelni a gazdasági és technológiai fejlődés kihívásainak, és mindezek érdekében aktívan részt vennének a képzéseinken.

SEAP/SECAP készítése

A SEAP/SECAP részletesen felméri a települési energiahatékonysági lehetőségeket és a megújuló energia potenciált ezzel alapot szolgáltat a jövőbeni energetikai beruházásoknak és megkönnyíti az önkormányzati döntéseket, emellett hozzájárul a szén-dioxid kibocsátás csökkentési célok eléréséhez.

A SEAP/SECAP által lehetővé válik, hogy részletesen feltérképezzék intézményeik, tömegközlekedésük, a településen működő vállalkozások, illetve a lakosság energia gazdálkodását és a különböző energia megtakarítási lehetőségeket, ezáltal olyan energetikai projekteket készíthetnek elő és valósíthatnak meg, melyek a fenntarthatóságot, a racionális energiagazdálkodást szolgálják.

Az Ügynökség 13 db Fenntartható Energiagazdálkodási Akciótervet (SEAP) készített el.

Munkatapasztalat szerzés energetika területén

Az ENEREA Nonprofit Kft. 2014-ben támogatást nyert 1 fő pályakezdő foglalkoztatására a "Gyakornoki program a tanulószerződés keretében tanult pályakezdők támogatására a konvergencia régióban" című pályázati kiírás keretében.

A projekt adatai:
Kedvezményezett neve: ENEREA Észak-Alföldi Regionális Energia Ügynökség Nonprofit Kft.
A projekt címe: Munkatapasztalat szerzés energetika területén
A támogatás összege: 2 202 375 Ft
A támogatás mértéke: 94%
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2015. június 30.
A projekt azonosítószáma: TÁMOP-2.3.4.A-13/1-2014-0145

A projekt "C" típusú táblája Itt tekinthető meg >>

 

ENEREA - Akkreditált tanácsadó intézmény

A MAG Zrt. Akkreditációs Bizottsága az ENEREA Nonprofit Kft.-t alkalmasnak ítélte arra, hogy a Vállalati Tanácsadás program keretében minden régióban ’Vállalati Stratégia” szakterületen tanácsadást végezzen.
Regisztrációs azonosító: ROP-VTSA-2012-1093

 

ENERGENERATION - Az ENEREA Nonprofit Kft. gyakornok programja

Az ENEREA Nonprofit Kft. megalakulása óta támogatja a magyar és külföldi fiatalokat, elsősorban a felsőoktatásban tanuló hallgatókat abban, hogy szakmai és munkahelyi tapasztalatokat szerezzenek ingyenes gyakornokság keretében.

Az Ügynökségnél eltöltött idő alatt:
- A gyakornokok megismerhetik az ország első, regionális keretek között működő energia ügynökségének működését.
- A gyakornokok tényleges munkafeladatokon keresztül, komplex szakmai ismereteket szerezhetnek a különböző szakterületeken.
- A munkavégzést tapasztalt szakemberek támogatják és felügyelik a program teljes időtartama alatt.
- A gyakornokok, igény szerint, rendszeres visszajelzést kapnak munkájukról, teljesítményükről és fejlődésükről.

 

A gyakornokság betöltésének feltételei:
- Aktív hallgatói jogviszony valamely felsőoktatási intézményben
- Jó kommunikációs és problémamegoldó készség
- Precizítás
- Alapvető számítógépes ismeretek
- Előnyt jelent legalább egy idegen nyelv ismerete

Ha az ENEREA Nonprofit Kft.-nél szeretnél gyakornok lenni  jelentkezz az This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. e-mail címen, az e-mail tárgyában ez kerüljön feltüntetésre: "Gyakornok program".

 

Nap Robi Energiakalandjai

Az ENEREA Észak-Alföldi Regionális Energia Ügynökség a régióban olyan munkafüzet kiosztását kezdte meg, mely segítségül szolgál a környezettudatos szemléletformálásban. A munkafüzetből az általános iskolák ötödik, hatodik osztályosai megtudhatják, hogy mi az energia, és hogy mennyi mindenre tudjuk használni. A következő linken a munkafüzethez illeszkedő ismeretterjesztő kis tanulmány található.

Kis tanulmány letöltése >>
Ellenőrző lap letöltése >>
Eredmények a programban >>

 

Fenntartható energiagazdálkodás és megújuló energiaforrások alkalmazása vidéken

Az ENEREA Észak-Alföldi Regionális Energia Ügynökség a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI) támogatásával készítette el a "Fenntartható energiagazdálkodás és megújuló energiaforrások alkalmazása vidéken" című színes kiadványát.
A kiadvány célja, hogy a regionális szereplőket olyan információkhoz juttassa, amely segíti a településeket, vállalkozásokat és a lakosságot egyaránt a megújuló energiaforrások felhasználása és az energiahatékonyság jegyében a természeti adottságok optimális, gazdaságos és környezetbarát kihasználásában, ezzel hozzájárulva a települések és a vidék fenntarható fejlődéséhez. Továbbá az információ átadáson keresztül közvetve kívánunk hozzájárulni a régió megújuló energia potenciáljának jobb kihasználásához, valamint az alternatív energiaforrások részarányának növeléséhez a hazai energiafelhasználáson belül.

A kiadvány innen letölthető >>

 

Az Észak-Alföldi Régió Energiastratégiája

2010 őszén elkészült az Észak-Alföldi Régió energiastratégiája, melynek célja, hogy meghatározza a régióban azokat az irányokat, melyek felé a régiónak haladnia kell, azaz a megvalósítandó feladatoknál figyelembe veszi a helyi természeti és gazdasági adottságokat, a kistérségek hagyományait, a határon átnyúló kapcsolatok lehetőségét, a megújuló energia potenciálokat, ezáltal hatékonyabban, helyspecifikusan tudja kijelölni a cselekvéseket. Az anyagot még a nyár folyamán szakértőkkel véleményeztettük, ezúttal pedig lehetőséget biztosítunk bárki számára, hogy véleményét, javaslatait megtegye a stratégiával kapcsolatban. Járuljon Ön is hozzá, véleményével segítse az ország első regionális energiastratégiáját, hogy minél komplexebb és hatékonyabb legyen.
Frissítésre került a dokumentum pályázati lehetőségek című fejezete, az Új-Széchenyi Terv alapján.

Az Energiastratégia letöltése >>

 

Hírlevelek

ENEREA Hírlevél

A minél szélesebb körű tájékoztatás érdekében az ENEREA Észak-Alföldi Regionális Energia Ügynökség elindította a havonta megjelenő Energia Hírlevelet, amely mindig új témákkal, hírekkel jelentkezik mind hazai mind pedig nemzetközi területről. Az alábbiakban megtalálhatja és letöltheti eddig megjelent hírleveleinket.

Ha fel szeretne iratkozni hírlevelünkre itt megteheti >> Hírlevél feliratkozás

2009 2010 2011
ENEREA - Energia Hírlevél 2009 - november >>
ENEREA - Energia Hírlevél 2009 - december >>
ENEREA - Energia Hírlevél 2010 - január >>
ENEREA - Energia Hírlevél 2010 - február >>
ENEREA - Energia Hírlevél 2010 - március >>
ENEREA - Energia Hírlevél 2010 - április >>
ENEREA - Energia Hírlevél 2010 - május >>
ENEREA - Energia Hírlevél 2010 - június >>
ENEREA - Energia Hírlevél 2010 - július >>
ENEREA - Energia Hírlevél 2010 - augusztus >>
ENEREA - Energia Hírlevél 2010 - szeptember >>
ENEREA - Energia Hírlevél 2010 - október >>
ENEREA - Energia Hírlevél 2010 - november >>
ENEREA - Energia Hírlevél 2010 - december >>
ENEREA - Energia Hírlevél 2011 - január >>
ENEREA - Energia Hírlevél 2011 - február >>
ENEREA - Energia Hírlevél 2011 - április >>
ENEREA - Energia Hírlevél 2011 - május >>
ENEREA - Energia Hírlevél 2011 - június >>
ENEREA - Energia Hírlevél 2011 - július >>
ENEREA - Energia Hírlevél 2011 - augusztus >>
ENEREA - Energia Hírlevél 2011 - szeptember >>
ENEREA - Energia Hírlevél 2011 - október >>
ENEREA - Energia Hírlevél 2011 - november >>
ENEREA - Energia Hírlevél 2011 - december >>
2012 2013 2014
ENEREA - Energia Hírlevél 2012 - január >>
ENEREA - Energia Hírlevél 2012 - február >>
ENEREA - Energia Hírlevél 2012 - március >>
ENEREA - Energia Hírlevél 2012 - április >>
ENEREA - Energia Hírlevél 2012 - május >>
ENEREA - Energia Hírlevél 2012 - június >>
ENEREA - Energia Hírlevél 2012 - július >>
ENEREA - Energia Hírlevél 2012 - augusztus >>
ENEREA - Energia Hírlevél 2012 - szeptember >>
ENEREA - Energia Hírlevél 2012 - október >>
ENEREA - Energia Hírlevél 2012 - november >>
ENEREA - Energia Hírlevél 2012 - december >>
ENEREA - Energia Hírlevél 2013 - január >>
ENEREA - Energia Hírlevél 2013 - február >>
ENEREA - Energia Hírlevél 2013 - március-április >>
ENEREA - Energia Hírlevél 2013 - május-június >>
ENEREA - Energia Hírlevél 2013 - július >>
ENEREA - Energia Hírlevél 2013 - augusztus >>
ENEREA - Energia Hírlevél 2013 - szeptember >>
ENEREA - Energia Hírlevél 2013 - október >>
ENEREA - Energia Hírlevél 2013 - november >>
ENEREA - Energia Hírlevél 2013 december - 2014 január >>
ENEREA - Energia Hírlevél 2014 - február >>
ENEREA - Energia Hírlevél 2014 - március >>
ENEREA - Energia Hírlevél 2014 - április >>
ENEREA - Energia Hírlevél 2014 - május >>
ENEREA - Energia Hírlevél 2014 - június >>
ENEREA - Energia Hírlevél 2014 - július >>
ENEREA - Energia Hírlevél 2014 - augusztus >>
ENEREA - Energia Hírlevél 2014 - szeptember >>
ENEREA - Energia Hírlevél 2014 - október >>
ENEREA - Energia Hírlevél 2014 - november >>
ENEREA - Energia Hírlevél 2014 - december >>
2015 2016  

ENEREA - Energia Hírlevél 2015 - január >>
ENEREA - Energia Hírlevél 2015 - február >>
ENEREA - Energia Hírlevél 2015 - március-április >>
ENEREA - Energia Hírlevél 2015 - május-június >>
ENEREA - Energia Hírlevél 2015 - július-augusztus >>
ENEREA - Energia Hírlevél 2015 - szeptember >>

ENEREA - Energia Hírlevél 2015 - december >>

ENEREA - Energia Hírlevél 2016 - január >>  

 

Nemzetközi Hírlevél

Az Észak-Alföldi Regionális Energia Ügynökség másfél éve szerkeszti és terjeszti a fontosabb, érdekesebb hazai és regionális hírekből összeállított Energia Hírlevelét. Ezt a tevékenységét kiegészítve az ügynökség 2011 áprilisában elindította nemzetközi hírlevelét ENERGLOBE News címmel. Benne az érdeklődök olvashatnak a legfontosabb és legérdekesebb energetikával kapcsolatos nemzetközi hírekről, megvalósult jó gyakorlatokról, a megújuló energiákkal, felhasználásukkal, alkalmazásukkal, energiahatékonysággal kapcsolatos beruházásokról, az Európai Unió területén működő energiaügynökségek munkájáról, tapasztalatairól. A hírlevél terjesztése elektronikus formában történik, illetve az alábbiakban letölthető minden eddig megjelent szám.

Ha fel szeretne iratkozni hírlevelünkre itt megteheti >> Hírlevél feliratkozás

ENERGLOBE News 2011 - April >>
ENERGLOBE News 2011 - June >>
ENERGLOBE News 2011 - September >>
ENERGLOBE News 2011 - November >>
ENERGLOBE News 2012 - February >>
ENERGLOBE News 2012 - July >>
ENERGLOBE News 2013 - March >>
ENERGLOBE News 2014 - January >>
ENERGLOBE News 2015 - January >>

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

NEMZETKÖZI PROJEKTEK

GEO.POWER

2010. november elején elindult két éves GEO.POWER projekt célja az alacsony entalpiájú geotermikus energia felhasználásnak népszerűsítése, és elterjedésének elősegítése. A projekt keretében minden partner akciótervet készít. A partnerséget az olaszországi Ferrara provincia koordinálja, melyben kilenc ország vesz részt: Bulgária, Magyarország, Görögország, Olaszország, Svédország, Észtország, Egyesült Királyság, Belgium és Szlovénia.
A projekt hivatalosan 2012. 12. 31-én lezárult.

További információ a projekt honlapján >>

 

M2RES - Felhagyott marginális területektől a megújuló energiaforrás hasznosításig

A South-East Europe Programme keretében elnyert három éves projekt célja, mely 2011. március 1-jével indult, azon területek hasznosítása megújuló energia termelésére, melyek ún. marginális területeknek számítanak, mint pl. a lezárt hulladéklerakók, felhagyott bányaterületek és kőfejtők, barnamezős és szennyezett területek, korábbi katonai területek.

 

További információ a projekt honlapján >>
Projekt plakát >>

2013-ban a nyár folyamán készült az M2RES projekt keretében egy projekt-népszerűsítő videó, melyben többek között az ENEREA ügyvezető igazgatójával, Vámosi Gáborral is készült interjú.

 

 

IERWATER - Érmelléki tájegységek hosszú távú ivóvíz-ellátási stratégiájának és monitoring rendszerének kialakítása”

Az IERWATER projekt célja a magyar-román határon átnyúló Érmellék területén a hosszú távú vízellátás stratégiájának fejlesztése. A stratégia elkészítésének akadálya, hogy igen kevés információval rendelkezünk a felszín alatti vízkészletről a régióban. A meglévő víz nem megfelelő vízminőségű, a vízellátás biztosítására szolgáló építmények és berendezések a legtöbb településen elavultak, hiányosak. Folyamatos beruházások néhány akut problémára megoldást kínálnak, de a hosszú távú stratégiára van szükség annak érdekében, hogy a víztartalékok a fenntarthatóan elérhetőek legyenek. A projekt ideje alatt vízkivétellel a közös vízbázis helyi és a határokon átnyúló hatásainak vizsgálata fog megvalósulni, valamint egy közös határon átnyúló monitoring rendszert kerül kidolgozásra, amely segít megvédeni a vízkészletet. Részletes, határon átnyúló hidrodinamikai model kerül kiépítésre, a már meglévő kutak segítségével monitoring rendszert fejlesztése valósul meg, valamint meghatározzuk a vízkészletek védelmi zónáit is. A projekt keretén automatikus vízszintmérőket szerzünk be és telepítjük azokat.

 

További információ a projekt honlapján >>
IERWATER vállalkozási szerződés >>
IERWATER vállalkozási szerződés melléklet - Feladat meghatározás >>
IERWATER vállalkozási szerződés melléklet - Szakmai ajánlat >>
Hírdetmény feladása 1. számú szerződésmódosítás >>
Tájékoztató a szerződés módosításáról >>
Tájékoztató Kbt 31§-1 bekezdés >>
VSZ 2.sz. módosítás >>

 

ECOREGIONS

A projekt az INTERREG IV.C programon belül valósul meg, 2012. január 1-jén indult és 2014. szeptember 30-ig tart, a futamidő 33 hónap. A projekt az ún. Regionális kezdeményezések beavatkozási típusba tartozik, azon belül az 1. prioritásba (Innováció és a tudásgazdaság), melynek altémája az Innováció, kutatás és technológiafejlesztés. A projekt célja, hogy fejlessze a helyi és regionális fejlesztési politikák hatékonyságát az öko-innovációt, a zöld technológiákat jó gyakorlatok és tapasztaltok megosztásával, átvételével. A projekt kezdetén 27 jó gyakorlat került elemzésre, ebből 11-et választottak ki átvételre, melyek közül minden partnernek 2-3 jó gyakorlatot kell átvennie. A projektben 8 ország vesz részt. Magyarországot az Észak-Alföldi Regionális Energia Ügynökség képviseli.

További információ a projekt honlapján >>

EcoRegions Hírlevelek:
Hírlevél 1 >>
Hírlevél 2 >>
Hírlevél 3 >>
Hírlevél 4 >>
Hírlevél 5 >>
Hírlevél 6 >>

 

URBAN Water Footprint

Az ENEREA 2013 szeptemberében kapcsolódott be az URBAN Water Footrpint (URBAN_WFTP) elnevezésű nemzetközi projektbe. Az Central Europe program keretében futó URBAN_WFTP projekt célja a városi területek helyi vízgazdálkodásának javítása és fejlesztése.
A projekt tevékenységeinek célja a vízgazdálkodásban jelenleg alkalmazott technológiák fejlesztése és az innovatív eszközök alkalmazásának elősegítése a lakossági vízfelhasználás, a vízhálózat és a szennyvízkezelő rendszer ellenőrzése és irányítása területén. Az említett célok elérése érdekében összegyűjtik a projektben résztvevő partnerterületek vízfelhasználásra és vízgazdálkodásra vonatkozó adatait. Ezt követően a területeket a különböző területei sajátosságok alapján osztályozzák, majd a tevékenység harmadik lépéseként a területek részletesebb, a lakóegységek vízfelhasználását vizsgáló tevékenységre kerül sor. Az utolsó lépés elősegíti a helyi specifikus vízfelhasználásra vonatkozó szabályozások megértését.
A projekt feladatait négy európai ország kilenc szakmai, illetve helyi szervezete látja el.

További információ a projekt honlapján >>

Eseménynaptár


Strict Standards: Declaration of JevDate::toSql() should be compatible with JDate::toSql($local = false, JDatabase $dbo = NULL) in /home/clkkmb/public_html/components/com_jevents/libraries/jevdate.php on line 16
Előző hónap Február 2019 Következő hónap
H K Sz Cs P Szo V
week 5 1 2 3
week 6 4 5 6 7 8 9 10
week 7 11 12 13 14 15 16 17
week 8 18 19 20 21 22 23 24
week 9 25 26 27 28

A fenntartható fejlődés problémái képekben

MOD_BREADCRUMBS_HERETevékenységeink