message
  • Failed loading XML...

Átfogó és tudományosan megalapozott rendszer létrehozása az üvegházhatást okozó gázok ellenőrzésére

Összefoglaló:

Az üvegházhatású gázok mennyiségi paramétereinek pontosabb meghatározását, valamint megbecslését támogató módszerek és technológiák fejlesztése.

Célok:

A szén-dioxid, a metán és a nitrogén-oxid légköri koncentrációja az utóbbi 800 000 év viszonylatában példa nélküli szintre emelkedett. Csak a szén-dioxid önmagában 40%-os növekedést mutat az iparosodást megelőző időszakhoz képest, köszönhetően a fosszilis üzemanyagok felhasználásából eredő emissziónak, illetve a földhasználati változásoknak. A globális felmelegedés korlátok közé szorítása egyebek mellett azon is múlik, hogy milyen pontosan vagyunk képesek megbecsülni az üvegházhatású gázok kibocsátásának mértékét. A földi klímarendszerre hatást gyakorló szén-nitrogén körforgásra vonatkozó ismereteink napjainkban is hiányosak. Ezért alapvető fontosságú, hogy ezen jelentős üvegházhatású gázok mennyiségi paramétereit pontosabban lehessen meghatározni, valamint hogy olyan módszerek és technológiák fejlesztésére kerüljön sor, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a legnagyobb kibocsátók esetében pontosan lehessen megbecsülni, illetve igazolni a szén-dioxid, metán és nitrogén-oxid kibocsátásának mértékét.

A tervezett tevékenységeknek a légkörben jelenlevő szén-dioxid, metán, valamint nitrogén-oxid mennyiségének sokkal pontosabb meghatározását kell előmozdítaniuk Európa területén, regionális vagy kontinentális léptékben, mindezt a legkorszerűbb módszerek, modellek és eszközök alkalmazásával, a megfigyelő hálózatok (felszíni vagy műholdas) szolgáltatta adatok felhasználásával.

Végrehajtó ügynökség: Research Executive Agency (REA)
Pályázati azonosító: SC5-04-2017
Státusz: nyitott
Határidő: 2017.03.07.
Keretösszeg: 43 000 000 EUR
Támogatási forma: Vissza nem térítendő
Támogatási intenzitás: 100%

Kedvezményezett:

Kutatóközpont (kutatóhely, egyetemi kutatóközpont), Nagyvállalat, Mikro-, kis- és középvállalkozás, Non-profit szervezet (civil szervezet), Non-profit szervezet (állami fenntartású intézmény), Egyházi jogi szervezet, Egyéb gazdasági társaság (pl. szociális szövetkezet)

Konzorciumi előírás:

A konzorcium tagjai minimum három különböző EU tagországból vagy csatlakozott országból érkezzenek.

Forrás: http://palyazatokmagyarul.eu/competition/detail/647

Eseménynaptár

Előző hónap Február 2020 Következő hónap
H K Sz Cs P Szo V
week 5 1 2
week 6 3 4 5 6 7 8 9
week 7 10 11 12 13 14 15 16
week 8 17 18 19 20 21 22 23
week 9 24 25 26 27 28 29

A fenntartható fejlődés problémái képekben

Hírek

MOD_BREADCRUMBS_HEREPályázatokPályázati lehetőségekÁtfogó és tudományosan megalapozott rendszer létrehozása az üvegházhatást okozó gázok ellenőrzésére