message
  • Failed loading XML...

Horizon Díj – A tiszta levegőt biztosító anyagi megoldásért

Összefoglaló:

A Horizon 2020 Program meghirdeti a Horizon Díjat egyéni pályázók számára a következő témában: a díj azon személy, illetve csoport számára kerül odaítélésre, aki a legjobb innovatív anyagi megoldást fejleszti ki a városi térségekben a levegőben található szilárd fázisú, részecskés szennyező anyagok koncentrációjának csökkentésére. A díj értéke 3 millió euró.

Célok:

Az Európai Unióban az átlagos várható élettartam mintegy 8.6 hónapos csökkenése prognosztizálható, ami az emberi tevékenység következtében a levegőbe kerülő, szilárd halmazállapotú, részecskés szennyező anyagoknak való kitettségnek köszönhető. Ezen anyagok belélegzése légzőszervi, szív- és érrendszeri, immun- és idegrendszeri negatív hatásokhoz is vezethet. Az emberi egészségre gyakorolt hatásuk mellett, a levegőbe kerülő, szilárd fázisú, részecskés szennyező anyagok a klímaváltozásra és az ökoszisztémákra is jelentős hatást gyakorolhatnak.

A tiszta levegőt biztosító anyagi megoldás kidolgozását támogató Horizon Díj értéke 3 millió euró. A díj azon személy, illetve csoport számára kerül odaítélésre, aki vagy amely a legjobb innovatív anyagi megoldást fejleszti ki a városi térségekben a levegőben található szilárd fázisú, részecskés szennyező anyagok koncentrációjának csökkentésére.

Jelen díj célja a városi szilárd halmazállapotú levegőszennyező anyagok csökkentése, innovatív anyagi megoldások fejlesztése által. E megoldásokkal szemben a támasztott követelmények a következők: tervezésközpontú megközelítés, megfizethetőség és fenntarthatóság. A díj elnyerésének feltétele annak demonstrálása, hogy a kidolgozott megoldás hatékonyan képes eltávolítani a légkörből a szilárd halmazállapotú részecskés anyagokat, és/vagy megelőzni azok kialakulását. (Járművek kipufogó rendszereire irányuló fejlesztések a díjból kizárásra kerültek).

Végrehajtó ügynökség:Research Executive Agency (REA)

 

Pályázati azonosító:CLEANAIR-01-2015


Státusz: nyitott


Határidő: 2018.01.23.


Keretösszeg: 3 000 000 EUR


Támogatási forma: Vissza nem térítendő


Támogatási intenzitás: 100%

 

Kedvezményezett:

Kutatóközpont (kutatóhely, egyetemi kutatóközpont), Nagyvállalat, Mikro-, kis- és középvállalkozás, Non-profit szervezet (civil szervezet), Non-profit szervezet (állami fenntartású intézmény), Egyházi jogi szervezet, Egyéb gazdasági társaság (pl. szociális szövetkezet), Egyéni kutatók, Kutatócsoportok, Közösség

 

Konzorciumi előírás:Nem releváns.

 

További részletekért kattintson ide.

Eseménynaptár

Előző hónap Február 2020 Következő hónap
H K Sz Cs P Szo V
week 5 1 2
week 6 3 4 5 6 7 8 9
week 7 10 11 12 13 14 15 16
week 8 17 18 19 20 21 22 23
week 9 24 25 26 27 28 29

A fenntartható fejlődés problémái képekben

Hírek

MOD_BREADCRUMBS_HEREPályázatokPályázati lehetőségekHorizon Díj – A tiszta levegőt biztosító anyagi megoldásért