Magunkról

Észak-Alföldi Regionális Energia Ügynökség

Az Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács mint számos regionális fejlesztés kezdeményezője felismerte azt a tényt, hogy az Észak-alföldi régió adottságai kiválóak a megújuló energiaforrások területén, kiemelten biomassza, geotermikus energia, valamint nap-, és szélenergia hasznosíthatósága terén kedvezőek a lehetőségek. Az adottságok jobb kihasználását, a nemzetközi tapasztalatok hatékonyabb átvételét, promóciós és képzési programok megvalósítását egy regionális energia ügynökség nagymértékben elő tudja segíteni. A célkitűzések elérése érdekében 2007. évben pályázat benyújtására került sor az Intelligens Energia- Európa Programra, az Észak-Alföldi Regionális Energia Ügynökség létrehozására.

A pályázat pozitív döntésének eredményeképpen hazánkban először és egyedüli kezdeményezésként lehetősége nyílt arra, hogy EU-s támogatással és egyéb támogató szervezetek bevonásával létrehozza az Észak-Alföldi Regionális Energia Ügynökséget, mint önálló jogi személyiséggel rendelkező nonprofit társaságot. 2009. március 6-án, az ÉARFT 45 %-os tulajdonosi többséggel megalapította az ENEREA Észak-Alföldi Regionális Energia Ügynökség Nonprofit Kft-t, mely 2009. május 14-én bejegyzésre került.

Intézményünk létrehozását az adottságok jobb kihasználása mellett az az Európai Uniós előírás hívta életre, mely szerint a jelenlegi kb. 5,3 %-ról 2020-ig 13 %-ra kell növelni a hazai energiafelhasználáson belül a megújuló energiaforrások arányát. Stratégiai prioritásként kezelendő a megújuló energiák abszolút felhasználásának és arányának növelése, tekintettel arra, hogy hazánk energia-felhasználásában részarányuk jelenleg alacsony, emellett a fosszilis energiahordozó-készlet és -termelés is korlátozott, így az ország importfüggősége nagyon magas.

Az Ügynökség működésének célja alapvetően az energiahatékonyság elősegítése, az energiaforrások racionális felhasználásának támogatása, az új és megújuló energiaforrások alkalmazásának előmozdítása, illetve az energiadiverzifikáció támogatása az Észak-Alföldi régióban.

Tevékenységünk elsősorban az energiahatékonyság, a megújuló erőforrások, a klímavédelem, és az energiapolitika területeire összpontosul. A megújuló energiaforrások és az energiahatékonyság jelentik a jövő energetikai rendszerének alapját. Annak érdekében, hogy a döntéshozók érintett köre, a gazdasági szereplők és a társadalom minél hamarabb felismerje az „alternatív” energiaforrások hasznát és alkalmazásukban rejlő lehetőségeket, az Energia Ügynökség programokat szervez és együttműködik más szervezetekkel, szakmai szövetségekkel, energiahatékonysági és megújuló energia iparban tevékenykedő cégekkel. E célkitűzés keretében kiállításokon és konferenciákon mutatkozik be az intézmény, energetikai projekteket, demonstratív rendezvényeket, kerekasztal-beszélgetéseket kezdeményez.

Projektjeinkkel, rendezvényeinkkel, tanácsadási tevékenységünkkel, képzésekkel és széles körű kommunikációval az a célunk, hogy elérjük: mind az energiát termelők, mind a felhasználók, vagy éppen a döntéshozók másként viszonyuljanak az energia felhasználáshoz. Szűkös készleteink ésszerű alkalmazása, vagy az energiapazarló fogyasztási szokások megváltoztatása, mind-mind része a megoldásoknak, melyet intézményünk munkájával támogat.

Az ENEREA célkitűzéseinek elérése érdekében az alábbi tevékenységeket végzi:

- energiatervezés (felmérések, helyzetelemzések, regionális energia stratégia elkészítése)
- szektorális tevékenységek (promóciók, szakmai workshopok, információs napok szervezése, fenntartható energia megoldások ajánlása meghatározott célcsoportok számára),
- horizontális tevékenységek (szaktanácsadás, képzések, „Energia kávéház” működtetése, energiadíj, energiamarketing, pályázatok készítése és menedzsmentje),
 - kapacitásépítés, együttműködések kialakítása (energia ügynökségekkel kapcsolatfelvétel és tapasztalatcsere, ’good practice’ felkutatása, nemzetközi és regionális szintű kapcsolatrendszer működtetése, közös projektekben való részvétel),
- kommunikáció és disszemináció (tájékoztatás, honlap működtetése, hírlevél, energia magazin, tájékoztató brosúrák készítése).

Bízunk benne, hogy felkeltettük érdeklődését az energiaracionalizálás területén, illetve Ön és intézménye is szerepet vállal a jövőben a környezeti fenntarthatóság érdekében a megújuló energiaforrások alkalmazásával!

Insticei Zoltán
ügyvezető

Elérhetőségeink

Székhely:
Nyíregyházi Egyetem "A" épületében
4400 Nyíregyháza
Sóstói út 31/B., ’A’ épület,
III. emelet, 344. és 349. szoba
Telefon: 06 42/599-400; 2816-os mellék
Fax: 06 42/999-635
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Munkatársaink

Insticei Zoltán Tibor
ügyvezető
Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Biológia-környezetvédelem szakos tanárként végzett a nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskolán, majd a Debreceni Egyetemen területfejlesztőként Általános és Projekt menedzsmet ismereteket tanult a SAMLING Intézetben. Non-profit szervezetekben 1991 óta tevékenykedik, társadalmi munkában jelenleg is többnek a vezetője. Közigazgatásban 8 éves vezetői gyakorlattal, EU projektirányításban pedig több mint 10 éves tapasztalattal rendelkezik. Az Ügynökségnél a mindennapi ügyvitel zavartalanságának biztosítása mellett a fenntartó(k) érdekeinek érvényesítése a feladata az ENEREA szerepvállalásában.

 

Misku Viktória
projekt koordinátor
Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Az Energia Ügynökségnél 2015 decemberében kezdte munkáját. Fő feladatai közé tartozik az Ügynökség kereskedelmi stratégiájának kidolgozása és koordinálása, az energetikai vállalkozó szféra figyelése, a régióban működő vállalkozások értékelése, adatbázis készítése, adminisztrációs tevékenység.

 

Pataki Tamás Imre

nemzetközi projektmenedzser
Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

A Budapesti Gazdasági Főiskolán végzett közgazdászként, majd a Miskolci Egyetemen filozófia és kulturális antropológiai ismereteket tanult. A versenyszférában szerzett széles körű tapasztalatokat a menedzsment területén. EU forrású projektek kidolgozásában, előkészítésében és a megvalósításuk koordinálásában 10 éves tapasztalattal rendelkezik. Az Ügynökségnél a nemzetközi és hazai projektek operatív irányítása a fő feladata.

 

Varga-Czine Beatrix
projektmenedzser
Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

A Nyíregyházi Egyetemen diplomázott 2009-ben nemzetközi kapcsolatok szakértőként, EU-s szakirányon. Korábbi munkája során szervezőként dolgozott. Az ügynökségnél feladatai közé tartozik a projektek kidolgozása és menedzselése.

 

Tislér Bernadett
projektmenedzser
Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

A Nyíregyházi Főiskolán diplomázott 2005-ben művelődésszervezőként pr, non-profit, humánpolitika szakirányokon. Ezen felül OKJ-s közbeszerzési referens képesítéssel rendelkezik. Pályázati tapasztalatait a Türr István Képző és Kutató Intézet Nyíregyházi Igazgatóságánál szerezte, ahol 2 évet dolgozott projekt asszisztensként. Az ügynökségnél feladatai közé tartozik a projektek kidolgozása és menedzselése.

Eseménynaptár

Előző hónap Szeptember 2019 Következő hónap
H K Sz Cs P Szo V
week 35 1
week 36 2 3 4 5 6 7 8
week 37 9 10 11 12 13 14 15
week 38 16 17 18 19 20 21 22
week 39 23 24 25 26 27 28 29
week 40 30

A fenntartható fejlődés problémái képekben

MOD_BREADCRUMBS_HEREMagunkról